Site icon The Indicator

Σοκ από πανεπιστημιακή έρευνα: Ένας στους επτά Έλληνες υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί

Ένας στους επτά ενήλικες στην Ελλάδα έχει βιώσει σεξουαλική βία κατά την παιδική του ηλικία.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από παγκόσμια μελέτη του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet».

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των γυναικών που βίωσαν σεξουαλική βία ως παιδιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12,1% και το ποσοστό των ανδρών 15,3%. Συνολικά στη δυτική Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 20,7% για τις γυναίκες και 14,1% για τους άνδρες και παγκοσμίως 18,9% και 14,8%.

Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά σε 204 τοποθεσίες και μελετά τα ποσοστά ανά ηλικία και φύλο, από το 1990 έως το 2023. Επικεφαλής της μελέτης είναι η Ελληνίδα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Εμμανουέλα Γακίδου.

Όπως επισημαίνει η κ. Γακίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι «τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη, το ποσοστό σεξουαλικής βίας εναντίον των παιδιών ήταν υψηλό τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια».

Σχετικά με την Ελλάδα προσθέτει ότι «πρόκειται για βαθύτατα ανησυχητικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τη διάχυτη φύση αυτού του ζητήματος εντός της χώρας». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «υπάρχουν σημαντικά κενά δεδομένων σε αυτόν τον τομέα και πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις προσπάθειες συλλογής δεδομένων και να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να παρακολουθούμε τις τάσεις στη σεξουαλική βία».

Κρίσιμα κενά στη συλλογή δεδομένων εντοπίστηκαν σε πολλές χώρες, γεγονός που τονίζει, σύμφωνα με τους ερευνητές, την επείγουσα ανάγκη για διευρυμένα προγράμματα επιτήρησης, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η καθιέρωση τυποποιημένων βέλτιστων πρακτικών για την παρακολούθηση της σεξουαλικής βίας κατά παιδιών υπογραμμίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς να εντοπίσουν τα εμπόδια στην αποκάλυψη, την αναφορά και τη φροντίδα και να δημιουργήσουν καλύτερες πολιτικές προστασίας των παιδιών.

Exit mobile version