Σμιχάλ: Η Ουκρανία είναι θωρακισμένη ενεργειακά για τον υπόλοιπο χειμώνα

Η Ουκρανία έχει αρκετά αποθέματα άνθρακα και φυσικού αερίου για τους υπόλοιπους μήνες του χειμώνα παρά τις επανειλημμένες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ.

Ο Σμιχάλ είπε ότι η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα παραμένει δύσκολη αλλά υπό έλεγχο παρά την πολύμηνη ρωσική επιδρομή με drone και πυραύλους σε σημαντικές υποδομές που κατέστρεψαν περίπου το 40% του ενεργειακού συστήματος.

«Προς το παρόν όλες οι προσπάθειες της Ρωσίας να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι έχουν αποτύχει», είπε ο Σμιχάλ σε κυβερνητική συνεδρίαση.

«Έχουμε αρκετά αποθέματα για να συνεχίσουμε και να τελειώσουμε την περίοδο θέρμανσης σε κανονική λειτουργία. Περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου αποθηκεύονται σε αποθήκες αερίου και σχεδόν 1,2 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα βρίσκονται σε αποθήκες», πρόσθεσε.

Παρά τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όλες οι περιοχές της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος λόγω ενεργειακού ελλείμματος.

Ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου Ukrenergo είπε ότι η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο Σμίχαλ γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε μια απόφαση που επιτρέπει στην κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz να λάβει επιχορήγηση 189 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για πρόσθετες αγορές φυσικού αερίου.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ουκρανία συνέχισε να εργάζεται με τους εταίρους για να επιταχύνει τις εργασίες επισκευής για την ανάκτηση εγκαταστάσεων παραγωγής και διανομής, να καταστήσει το ενεργειακό σύστημα λιγότερο συγκεντρωμένο και να εφαρμόσει νέα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα