Σλοβακία: Ξεκίνησε η δίκη του κεντρικού τραπεζίτη Κάζιμιρ για δωροδοκία

Άρχισε σήμερα, Δευτέρα, η δίκη για διαφθορά του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικού τραπεζίτη της Σλοβακία Πίτερ Κάζιμιρ.

Ο Κάζιμιρ, που αρνείται τις κατηγορίες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 5 ετών αν κριθεί ένοχος για προσφορά δωροδοκίας 48.000 ευρώ προκειμένου να επιταχύνει φορολογικές διαδικασίες αρκετών εταιρειών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας δεν ενέδωσε στις πιέσεις να παραιτηθεί από τον ρόλο του, ο οποίος συνεπάγεται και τη συμμετοχή του στο όργανο καθορισμού των επιτοκίων της ΕΚΤ.

“Δεν έχω επηρεάσει ποτέ καμία φορολογική διαδικασία υπέρ οποιουδήποτε φορολογούμενου κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών”, είπε ο Καζιμίρ στο δικαστήριο, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι είναι αθώος.

Ο δικηγόρος του χαρακτήρισε τη διαδικασία παράνομη και είπε ότι ο πραγματικός στόχος είναι να απομακρυνθεί ο Κάζιμιρ από το αξίωμά του.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η δίκη Κάζιμιρ θέτει το σκηνικό μίας ιδιαίτερης κατάστασης, με έναν αξιωματούχο της ΕΚΤ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι σε ποινικές κατηγορίες, ενώ την ίδια ώρα διαβουλεύεται τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης σε μία περίοδο που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων και τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, βάζει τον Κάζιμιρ σε μία αυξανόμενη λίστα των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τον νόμο, από τότε που ιδρύθηκε το 1999.

Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβιτς συνελήφθη το 2018 με την κατηγορία της διευκόλυνσης δωροδοκίας από μία τράπεζα που δεν λειτουργεί πλέον και αργότερα για επηρεασμό μαρτύρα σε άλλη υπόθεση στο κράτος της Βαλτικής. Οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η υπόθεση του Ρίμσεβιτς οδήγησε άλλωστε σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021, που έκρινε ότι η ποινική ασυλία για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν εκτείνεται σε ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις εκτός του επίσημου ρόλου τους.

Στην υπόθεση Κάζιμιρ, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι τον κάλεσε να παραιτηθεί από κεντρικός τραπεζίτης και η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα επικαλούμενη τις μαρτυρίες που υπάρχουν εναντίον του.

“Είναι κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την αξιοπιστία του ιδρύματος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο”, είχε πει τον Απρίλιο.

Ο Κάζιμιρ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που πιάστηκε σε έρευνα υποθέσεων δωροδοκίας σχετικά με πρόσωπα που συνδέονται με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018.

Ο Φίτσο, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου, είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί εν μέσω κύματος δημόσιας οργής μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα