

Οι δομικές μεταρρυθμίσεις και οι στοχευμένες επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε o Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στο ψηφιακό συνέδριο του Economist, το οποίο είχε τίτλο “EU Recovery and Resilience Fund for Greece: European Green Deal – Digital transformation – Infrastructure”.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βιώνει τις δύο μεγαλύτερες κρίσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Την ελληνική οικονομική κρίση, και την παγκόσμια οικονομική κρίση που συνοδεύει την πανδημία του Covid-19. Όπως ανέφερε, ο συνδυασμός των δύο κρίσεων ανέδειξε τις δύο θεμελιώδεις τα τελευταία χρόνια αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω της “αιμορραγίας” προς το εξωτερικό του επιστημονικά καταρτισμένου δυναμικού της χώρας, λόγω της νεομετανάστευσης.
Σε αυτή την πραγματικότητα, η αξιοποίηση των ποσών ύψους 32 δισ. ευρώ που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έθεσε στόχο να πραγματοποιηθούν, με κινητοποίηση και πόρων του ιδιωτικού τομέα, συνολικές επενδύσεις ύψους 45-50 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα με την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων που θα λύσουν χρόνιες παθογένειες του ελληνικού οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου.
“Το ΔΝΤ προβλέπει μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο 1% του ΑΕΠ τα προσεχή χρόνια, ωστόσο εμείς θέλουμε να ανεβάσουμε κατά πολύ τον ρυθμό αυτό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης βρίσκεται σε αρμονία με τις προτάσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη.
Τόνισε παράλληλα ότι η πανδημία πλήττει με τρόπο δυσανάλογο την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η υγειονομική κρίση επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έσοδα από τον Τουρισμό, που αναλογεί στην περίπτωση της Ελλάδας στο 10% του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός ειδικά, ήταν επίσης πιο ευάλωτος στην κρίση του Covid, αφού στηρίζεται στις αερομεταφορές και την κρουαζιέρα, που επλήγησαν δυσανάλογα σε σχέση με τον οδικό τουρισμό, ενώ έχει μεγάλο αριθμό πελατών από αγορές μη ευρωπαϊκές, που ήταν εντελώς κλειστές το περασμένο καλοκαίρι.
Απώτερος στόχος του Σχεδίου είναι όπως είπε, όχι απλά να αναπληρώσει τις πρόσφατες απώλειες, αλλά να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά την οικονομία, αυξάνοντας την μακροπρόθεσμη παραγωγική της δυνατότητα και καθιστώντας την πιο ανθεκτική στις κρίσεις.
Σχετικά Νέα
Νέα Αριστερά: Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι μια απελπισμένη επιχείρηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δημοσκοπική κατάρρευση
«Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απελπισμένη επιχείρηση.
Κ. Χατζηδάκης: Ωφελούνται 2,5 εκατ. Έλληνες από την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 μεταξύ άλλων τόνισε ότι από την.
Κ. Βελόπουλος: «Η Κυβέρνηση ληστεύει τους πολίτες για να χρηματοδοτεί ολιγάρχες»
Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μετά τη δημοσιοποίηση του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος που κατέγραψε η.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κοροϊδία τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός
«Ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να.