Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου: Στρατεύματα μετακινεί η Ρωσία, αλεξιπτωτιστές στέλνουν οι ΗΠΑ

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία, με τη Μόσχα να έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα στρατεύματα από τον Ψυχρό Πόλεμο και τις ΗΠΑ να αποστέλλουν αλεξιπτωτιστές στην Πολωνία.

Η κλιμάκωση της έντασης με Ουκρανία έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, το διπλωματικό μέτωπο έχει πάρει φωτιά με το Τζο Μπάιντεν σε συνεχή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ συναγερμός έχει σημάνει για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Λευκορωσία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν τέθηκε υπό την διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, την ώρα που η Μόσχα στέλνει S400 στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ενδεικτικό της κλιμακούμενης έντασης είναι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία μετέφερε στη Λευκορωσία περίπου 30.000 μάχιμα στρατεύματα και σύγχρονα όπλα, «στη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη που έχει πραγματοποιήσει η Μόσχα στη χώρα αυτή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

«Είμαστε δεσμευμένοι στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», είπε ο Στόλτενμπεργκ και εκτίμησε άλλες πρόσφατες προσφορές στρατευμάτων και εξοπλισμού από πολλούς συμμάχους. Η Ρωσία αντιτίθεται στην κίνηση των στρατευμάτων και την έχει περιγράψει ως «καταστροφική».

Σύμφωνα με το Associated Press ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας προειδοποίησε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις Σπέτσναζ, προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και Σουκχόι 35, βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskander και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 και επανέλαβε την την έκκλησή του να «αποκλιμακωθεί» η ένταση, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τη Δύση ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα θα είχε σοβαρές συνέπειες και θα είχε βαρύ τίμημα».

Αν και η Μόσχα αρνείται την πιθανότητα εισβολής στην Ουκρανία, οι S400 όμως που παραδίδονται στην Λευκορωσία εν όψει στρατιωτικών ασκήσεων, δεν αφήνουν στους Ουκρανούς περιθώρια να επαναπαυθούν.

Ήδη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού βρέθηκε στο Μινσκ την Πέμπτη, για να επιθεωρήσει τις προετοιμασίες για τις μεγάλες πολεμικές ασκήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων Ρωσίας-Λευκορωσίας που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Σοϊγκού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι στόχος είναι «η ενίσχυση των συνόρων με την Ουκρανία», σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Interfax.

Περισσότερα στοιχεία έχουν προκύψει για μια σταθερή συσσώρευση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και αναπτύξεων γύρω από την Ουκρανία, μετά και τις νέες δορυφορικές εικόνες να αποκαλύπτουν περαιτέρω επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας σε πολλές τοποθεσίες στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία, ενισχύοντας τις υποψίες των ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ πως επίκεται σύντομα εισβολή στην Ουκρανία.

Oι ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, όπως προκύπτουν από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και στοιχεία από τη Μόσχα που επικαλούνται τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης είναι: 130.000 στρατιώτες, 4.000 άρματα μάχης, 3.000 συστήματα πυροβολικού, 400 αεροσκάφη, 200 Μαχητικά ελικόπτερα, 160 πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή με απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στέλνονται 2.000 στρατιώτες με έδρα την Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, όπου βρίσκονται οι μονάδες αλεξιπτωτιστών, στην Πολωνία και τη Γερμανία και μεταφέρει 1.000 ακόμη από τη Γερμανία στη Ρουμανία, αποδεικνύοντας τόσο στους συμμάχους τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για την προστασία της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι η κίνηση είχε σκοπό να «προκαλέσει εντάσεις». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «πυροδοτούν εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και περιέγραψε την ανάπτυξη των ΗΠΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία ως απειλητική πράξη «στην περιοχή των συνόρων μας», αναφέρουν οι New York Times.

«Σαφώς, οι ρωσικές ανησυχίες είναι δικαιολογημένες και κατανοητές», είπε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και των συμφερόντων της Ρωσίας είναι επίσης κατανοητά».

Ερωτηθείς για την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις τόνισε ότι αποτελούν απάντηση απέναντι στην αυξανόμενη απειλητική συμπεριφορά της Ρωσίας και επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας, αλλά έχει αρχίσει να ενισχύει την άμυνα των γειτονικών χωρών μελών – ιδίως της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, αναφέρει και το Associated Press.

Ωστόσο και οι σχέσεις Ουκρανίας – Λευκορωσίας είναι τεταμένες με το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας να καλεί σήμερα τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Μινσκ για να διαμαρτυρηθεί για ένα στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, για το οποίο οι Λευκορωσικές αρχές λένε πως διέσχισε τα σύνορα των δύο χωρών στις 24 Ιανουαρίου προερχόμενο από την Ουκρανία για να κατασκοπεύσει μια εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «προβοκάτσια» και δήλωσε πως η Ουκρανία δεν χρησιμοποίησε κανένα drones

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας επιδίωξε και πάλι να καθησυχάσει τον πληθυσμό λέγοντας ότι η πιθανότητα εισβολής είναι «χαμηλή» αν και σημείωσε πως «η απειλή υπάρχει, οι κίνδυνοι υπάρχουν, αλλά υπάρχουν από το 2014, από τότε που η Ρωσία έγινε επιθετική». Είπε ακόμα ότι «δεν υπάρχουν λόγοι για πανικό, φόβο ή φυγή». Ο υπουργός ανέφερε πως ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανία έχουν φτάσει τις 115.000.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα