

«Για εμάς μείζον ζήτημα είναι να υπάρχει ανάπτυξη, η οποία δεν θα αφορά μόνο την Αττική, αλλά και κάθε γωνιά της χώρας σε κάθε Περιφέρεια», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλου.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει τη συμμετοχή και άλλων υπουργών στην κυβερνητική δομή, για την υλοποίηση του σχεδίου Δίκαιης Ανάπτυξης. Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχει η επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και συντονισμού της χρηματοδότησης, η Διαχειριστική Αρχή ΕΣΠΑ ΔΑΜ, το αυτοτελές παρατηρητήριο ΔΑΜ, τμήμα νομικής υποστήριξης, η Μετάβαση ΑΕ και συμπληρωματικά, δύο περιφερειακές επιτροπές, μια στην Πελοπόννησο και μια στη Δυτική Μακεδονία. «Η ανάπτυξη δεν έρχεται, ούτε με ένα νόμο και με ένα άρθρο, ούτε με νέες δομές. Αντιθέτως, έρχεται μέσα από συστήματα διακυβέρνησης και διοίκησης, έτσι ώστε να παρακολουθούν αποτελεσματικά τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ενέργειες από το 2019, για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης, και στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Λόγο έκανε και για τα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης και συνοχής, τα οποία έχουν κατατεθεί και είναι υπό οριστική διαμόρφωση σε κάθε περιφέρεια της χώρας, διότι για την κυβέρνηση είναι «μείζον ζήτημα να υπάρχει ανάπτυξη η οποία δεν θα αφορά μόνο την Αττική αλλά και κάθε γωνιά της χώρας σε κάθε Περιφέρεια».
- Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία είναι σήμερα 20.981, ενώ το 2019 ήταν 18.639 επιχειρήσεις (αύξηση 12,6%).
- Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στη Δυτική Μακεδονία είναι 29.873 το Δεκέμβριο του 2024 ενώ το 2019 ήταν 26.001 θέσεις πλήρους απασχόλησης (αύξηση 15%).
- Η ανεργία μειώθηκε από το 23,8% το τρίτο τρίμηνο του 2019 στο 11,1% το τρίτο τρίμηνο του 2024.
- Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί, από τον Δεκέμβριο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2024, κατά 11%
Για τα αποτελέσματα του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και τη γενικότερη πολιτική, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι 68 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία, έχουν εγκεκριμένη ενίσχυση στα επενδυτικά τους σχέδια που ανέρχεται σε 245 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις ατομικές και επιχειρήσεις με έως 9 άτομα, στη Δυτική Μακεδονία, που έχουν ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης ανέρχονται σε 516 επιχειρήσεις με δημόσια δαπάνη 44 εκατομμύρια ευρώ. Στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης έχουν ενταχθεί και μεγάλες επενδύσεις, με επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 142 εκατομμυρίων ευρώ, με δημόσια δαπάνη 67,9 εκατομμύρια ευρώ.
«Οι επιχειρήσεις που στηρίζονται από το σχέδιο δίκαιης μετάβασης και δημιουργούν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας, νέες θέσεις εργασίας, είναι 590, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες», επισήμανε ο κ. Σκέρτσος και παρέπεμψε τον βουλευτή και στο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία, με περισσότερα από 410 έργα άνω, του 1 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, το ΤΑΑ, το ΕΣΠ, από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Τρίτσης και από τον τακτικό Προϋπολογισμό.
Σχετικά Νέα
Νέα Αριστερά: Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι μια απελπισμένη επιχείρηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δημοσκοπική κατάρρευση
«Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απελπισμένη επιχείρηση.
Κ. Χατζηδάκης: Ωφελούνται 2,5 εκατ. Έλληνες από την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 μεταξύ άλλων τόνισε ότι από την.
Κ. Βελόπουλος: «Η Κυβέρνηση ληστεύει τους πολίτες για να χρηματοδοτεί ολιγάρχες»
Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μετά τη δημοσιοποίηση του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος που κατέγραψε η.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κοροϊδία τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός
«Ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να.