Σινιάλο από ΗΠΑ για παραχώρηση F-16 στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους ηγέτες της G7 την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων και αργότερα εξοπλισμού της αεροπορίας της χώρας με F-16 και άλλα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η αλλαγή των ΗΠΑ είναι μια διπλωματική νίκη για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, ο οποίος θα πιέσει για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη όταν παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε μια «ιστορική απόφαση» του Λευκού Οίκου. «Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τον στρατό μας στον ουρανό», έγραψε στο Twitter, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί την προσπάθεια ως μέρος των κινήσεων που θα διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσει τις δυνατότητές της και να αμυνθεί μακροπρόθεσμα. Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να παράσχουν τα δικά τους F-16 στο Κίεβο.

«Καθώς η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ο συνασπισμός των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια θα αποφασίσει πότε θα διαθέσει τα τζετ, πόσα θα τα παράσχουμε και ποιος θα τα παράσχει», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της G7, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν απέρριψε τις προτάσεις ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει την πολιτική τους. Είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει σε διάφορα στάδια της σύγκρουσης ποια όπλα ήταν τα καταλληλότερα.

«Φτάσαμε σε μια στιγμή όπου είναι καιρός να κοιτάξουμε προς τα μπρος και να πούμε τι θα χρειαστεί η Ουκρανία ως μέρος μιας μελλοντικής πορείας για να μπορέσει να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον», είπε ο Σάλιβαν. «Τα F-16 και τα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς αποτελούν μέρος του θέματος».

Ο Ζελένσκι πίεζε τους συμμάχους του για μήνες να παράσχουν σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσουν την εξαντλημένη αεροπορία της Ουκρανίας, η οποία βασίζεται σε γηρασμένα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά που είναι κατώτερα από τα ρωσικά αεροσκάφη. Το Κίεβο έβαλε στο στόχαστρο το F-16, ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων που κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin που χρησιμοποιείται από πολλούς δυτικούς στρατούς.

Όμως η Ουάσιγκτον είχε αντισταθεί εδώ και καιρό στην προμήθεια F-16, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για την Ουκρανία και επίσης ότι θα μπορούσαν να παρακινήσουν τη Μόσχα να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ουκρανίας να συγκεντρώσει έναν συνασπισμό χωρών που είναι πρόθυμες να προμηθεύσουν F-16 κέρδισαν γρήγορα έδαφος αυτή την εβδομάδα όταν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλοι σύμμαχοι δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Η εκπαίδευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη και θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και ενδεχομένως αρκετοί άλλοι εταίροι. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και τα δυτικά αεροσκάφη είναι απίθανο να βρεθούν στους ουκρανικούς ουρανούς στο άμεσο μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσουν στην υποστήριξη μιας επικείμενης αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας είναι πλήρως ενωμένοι για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία παραμένει κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ασφαλής με ικανότητα να αμύνεται και να αποτρέπει μελλοντικές επιθέσεις».

Τα F-16 θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας και θα της επιτρέψουν να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις ενώ θα αμφισβητούσε την τακτική αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας στην πρώτη γραμμή. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποια οπλικά συστήματα είναι διατεθειμένοι να προμηθεύσουν οι δυτικοί εταίροι.

Η Ολλανδία καταργεί σταδιακά τα F-16 της και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Ουκρανία. Η Δανία και το Βέλγιο έχουν επίσης F-16.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, χαιρέτισε την Παρασκευή την ανακοίνωση των ΗΠΑ και είπε ότι «οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρ. Σούνακ, ο οποίος ηγήθηκε του συνασπισμού των μαχητικών αεροσκαφών και ήταν ο πρώτος ηγέτης που υποσχέθηκε εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους, είπε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και τη Δανία «για να αποκτήσει η Ουκρανία τη μαχητική αεροπορική ικανότητα που χρειάζεται».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα