Σημίτης: H Δικαιοσύνη χρειάζεται προσαρμογή στις ραγδαίες και κοινωνικές εξελίξεις

«Η Δικαιοσύνη χρειάζεται και αυτή προσαρμογή στις ραγδαίες και κοινωνικές εξελίξεις, ώστε να αντιμετωπίσει τα νέα κοινωνικά προβλήματα. Η πιλοτική δίκη που θεσπίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, ήταν ένα βήμα που μπορεί να εφαρμοσθεί και στη πολιτική δικαιοσύνη. Η προστασία του περιβάλλοντος, η προσβολή προσωπικότητας, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η αντιμετώπιση νέων μορφών εγκληματικότητας, τα οικονομικά εγκλήματα είναι θέματα τα οποία απαιτούν τώρα προσοχή», αναφέρει σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο τέως πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Επιπροσθέτως επισημαίνει ότι «η ελληνικη Δικαιοσύνη βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης και σχολίων για δυσλειτουργίες της. Κύριο χαρακτηριστικό της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι η βραδύτητα των διαδικασιών και της έκδοσης αποφάσεων», ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει διάφορα παραδείγματα προς επίρρωση των παραπάνω σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα σε έρεευνα της για το 2015, κατέταξε την Ελλάδα στην 155η θέση, ως προς την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεων, με μέσο όρο έκδοσης τεσσεράμιση χρόνια (1.580 ημέρες). Οι μισές αποφάσεις που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εις βάρος της Ελλάδος αφορούν την παραβίαση του δικαιώματος σε δίκη σε έυλογο χρόνο. Με βάση στοχεία του 2012, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη σε καταδίκες λόγω αυτής της αιτίας από τις 28 χώρες της Ευρώπης».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 10-7-2020 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για την τελευταία πενταετία, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την αντίληψη για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στις 27 χώρες της Ένωσης. Η Ελλάδα υστερεί σε όλους τους δείκτες. Κατατάσσεται στις τρεις έως τις πέντε τελευταίες χώρες», υπογραμμίζει.

Οι συντελεστές αυτής της παθογένειας κατά τον Κ. Σημίτη, είναι πολλοί και σημειώνει εμφατικά ότι «βάρος για τη Δικαιοσύνη συνιστά το φαινόμενο της πολυνομίας και της κακονομίας. Αποτέλεσμα είναι ασάφειες, αντιφάσεις και πολυπλοκότητα στην εφαρμογή του δικαίου».

«Η πολιτεία οφείλει να παρέχει στο Δικαστικό Σώμα τα μέσα που απαιτούνται για τη βέλτιση άσκηση του λειτουργήματος. Όπως πλήρη μηχανοργάνωση, κατάλληλο προσωπικό, χώρο6υς λειτουργίας ανταποκρινόμενους στις ανάγκες. Είναι αδιανόητη η έλλειψη αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών. Η δικη της Χρυσής Αυγής, σημαντικής νομικής και πολιτικής σημασίας, είναι το ακραίο παράδειγμα. Διήρκησε πεντέμισι χρόνια γιατί διακόπηκε επανειλημμένα λόγω αδυναμίας να ευρεθεί η κατάλληλη αίθουσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τέως πρωθυπουργός.

Επίσης ο Κ. Σημίτης σημειώνει ότι «είναι λάθος που στον πρώτο βαθμό, όπου και η περισσότερη δουλειά, υπηρετεί μόνο το 58% του όλου αριθμού των δικαστών. Η πυραμίδα είναι στρεβλή», ενώ υποστηρίζει ότι «πολλές είναι οι διατάξεις που διαχρονικά ψηφίζονται, ποινικοποιώντας συμπεριφορές που όμως δεν έχουν καμία ποινική απαξία».

Τέλος, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι απαιτείται τόσο ο εξορθολογισμός στην ιεραρχία του Δικαστικού Σώματος, όσο και ότι «οι δικηγόροι, εφόσον επιθυμούν να είναι, κι όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, συλλειτουργοί στην απονομή της δικαιοσύνης, οφείλουν να να συμβάλλουν στην καλλιέργεια κουλτούρας συμβιβασμού και συνεννοήσης των πολιτών τους οποίους εξυπηρετούν και να μην ενισχύουν τη φιλοδικία». Για τους τελευταίους μάλιστα -τους πολίτες δηλαδή-, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να συμβάλλουν επίσης στη μεταρρύθμιση του συστήματος με αλλαγή της νοοτροπίας τους. Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός μηνύσεων καταδεικνύει τη φιλοδικία μεγάλου μέρους συμπολιτών μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα