Σήμερα οι αποφάσεις για το lockdown-Προβληματισμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Με το βλέμμα στραμμένο στο ιικό φορτίο και την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης είναι κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, ενώ σήμερα Παρασκευή, αναμένονται οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το lockdown, η διάρκεια του οποίου ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαπενθήμερο, με τους ειδικούς να ανησυχούν για αύξηση κρουσμάτων, ως απόρροια της σχετικής χαλάρωσης που υπήρξε τις ημέρες των εορτών, ενώ προβληματισμός εντοπίζεται και για τις εικόνες συνωστισμού ανήμερα των Θεοφανείων.

Πάντως, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ακόμα και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο.

Ο καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις κόκκινες περιοχές της χώρας μας, που όπως τόνισε εναλλάσσονται, καθώς και στην αύξηση της κινητικότητας στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που ήταν της τάξης του 20% – 30%.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος δεν απέκλεισε την επιβολή επιπρόσθετων περιορισμών ακόμη και με αιφνίδιο τρόπο, καθώς η δυναμικότητα της πανδημίας αλλάζει ταχύτατα τα δεδομένα.

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων, θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ συνέχισε προειδοποιώντας πως η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες εκείνες πράξεις ώστε «να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία».

Ανησυχούν οι ειδικοί
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επεσήμανε πως το τρίτο κύμα της πανδημίας κορονοϊού είναι προ των πυλών και τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων και της επαναλειτουργίας των καταστημάτων ταυτόχρονα.

Όπως έκανε γνωστό, η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στην Επιτροπή δεν ήταν ομόφωνη, με τον ίδιο να μειοψηφεί, ενώ δεν έγινε συζήτηση για το άνοιγμα καταστημάτων.

Από την πλευρά του και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης επεσήμανε πως: «Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ», συμπληρώνοντας πως τότε: «ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές».

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε πως έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, κάτι που το «είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα του κορωνοϊού» εκτιμώντας πως μπορεί να δημιουργηθεί μια επώδυνη επιδημιολογική κατάσταση «Θεσσαλονίκης» για ολόκληρη την επικράτεια.

Μάλιστα και ο Νικόλαος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της COVID-19, μιλώντας για πολλά ακόμα θύματα και τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε πως «θα πληρώσουμε τον λογαριασμό μετά από 2-3 εβδομάδες».

Τι θα γίνει με το click away και το εμπόριο
Αγνωστο παραμένει εάν στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και πάλι το click away για τα καταστήματα. Από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης έχει τονιστεί πως η πρόθεση είναι να λειτουργήσει ξανά, με τα απαραίτητα μέτρα, καθώς ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είναι προβληματισμένοι καθώς φοβούνται ότι ένα άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων ταυτόχρονα, μετά τα όσα είδαν και στα Θεοφάνια, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα