Σήμερα ο Ν. Μιχαλολιάκος ενώπιον των δικαστών του

Σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τελικό της στάδιο με την απολογία του αρχηγού του νεοναζιστικού μορφώματος, Νίκου Μιχαλολιάκου, κατηγορούμενου για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο «φύρερ» της ΧΑ δηλαδή ο υπεύθυνος για όλες τις εγκληματικές πράξεις της οργάνωσής του, ακραιφνής ναζιστής από τα 17 του χρόνια, όργανο του παρακράτους από την δεκαετία του 70, θα είναι παρών στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Όπως σχολιάζει ο Δημ. Ψαρράς στο σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»:

«Αυτή τη φορά ο Μιχαλολιάκος δεν μπορεί να επαναλάβει τα ίδια που έκανε τόσα χρόνια, να αφήνει δηλαδή τους «συναγωνιστές» του να υφίστανται τις ποινικές συνέπειες της δράσης της Χρυσής Αυγής, ενώ εκείνος παρέμενε στα «μετόπισθεν», έτοιμος, μάλιστα, ακόμα και να τους καταγγείλει ότι έδρασαν «εκτός γραμμής», μόνο και μόνο για να διασωθεί ο ίδιος. Δεν μπορεί, δηλαδή, με άλλα λόγια, να κάνει τώρα στον Ιωάννη Λαγό, όσα είχε κάνει στον Αντώνιο Ανδρουτσόπουλο ή τον Χαράλαμπο Κουσουμβρή ή να τον «αδειάσει» όπως έκανε παλιότερα και με άλλους άτυπους υπαρχηγούς του, όπως ο Ιωάννης Γιαννόπουλος ή ο Δημήτριος Ζαφειρόπουλος».

Σε εξέλιξη αντιφασιστικό συλλαλητήριο
Αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα και φορείς πραγματοποιούν αντιφασιστική στο Εφετείο Αθηνών. «Το χρωστάμε στον Σαχζάτ Λουγκμάν. Στον Παύλο και την Μάγδα Φύσσα. Στον καθένα και στην καθεμία που θέλει να μπορεί να είναι ελεύθερος και να σκέφτεται ελεύθερα», αναφέρεται σε ένα από τα καλέσματα.

Ο τελευταίος των ναζιστών
Ο Μιχαλολιάκος είναι ο ιδρυτής της Χρυσής Αυγής και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της από το 1980 που πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο περιοδικό “Χρυσή Αυγή” μέχρι και σήμερα. Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, είχε κατηγορηθεί για “κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, προς διάπραξη εγκλημάτων δι’ εκρηκτικών υλών”, καταδικάστηκε τελικά αμετάκλητα με τον νόμο περί όπλων και εκρηκτικών σε 12 μήνες φυλάκιση. Το 1983 κατέθεσε στον Άρειο Πάγο δήλωση ίδρυσης κόμματος (“Λαϊκός Σύνδεσμος”). Το 1984 ανέλαβε γραμματέας της νεολαίας ΕΠΕΝ, θέση από την οποία γρήγορα αποχώρησε. Από το 1986, η Χρυσή Αυγή ξεκινά την αυτοτελή οργανωτικά δράση της στα γραφεία της στην Κεφαλληνίας.

Ο Μιχαλολιάκος σπούδασε μαθηματικός, αλλά κατά δήλωσή του βιοπορίζεται ως εκδότης της εφημερίδας “Χρυσή Αυγή”, που κυκλοφορεί από το 1993.

Σχετικά Νέα