Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν για το μέλλον της βόρειας Συρίας

Με φόντο τις τελευταίες δηλώσεις Πομπέο περί ενδεχόμενης αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στην περιοχή και κύριο αντικείμενο συζήτησης την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Ρωσίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών θα αρχίσουν λίγες ώρες πριν τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία. Με τις ΗΠΑ να βρίσκονται αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή φαινομενικά τουλάχιστον εκτός παιχνιδιού, η συνάντηση αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς, σύμφωνα με ειδικούς, αναμένεται να κρίνει το μέλλον της περιοχής.

Πράγματι, οι χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του ο υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έδωσαν νέα διάσταση στο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, γεγονός που αναμένεται να διαφοροποιήσει το περιεχόμενο των σημερινών τουρκο-ρωσικών συνομιλιών και τα τελικά αποτελέσματά τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας για τις ενέργειες της στη βορειοανατολική Συρία, εάν “χρειαστεί”, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

“Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο”, δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. “Αλλά στο ενδεχόμενο που χρειαστεί κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει τέτοια δράση”.

Ο Πομπέο δεν θέλησε να διευκρινίσει ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θα προκαλούσε μια στρατιωτική αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν θέλει “να μπει μπροστά από την απόφαση του προέδρου για το αν θα γίνει χρήση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ”.

Παρά ταύτα, οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι μεγάλες. Μια συμφωνία μεταξύ του Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και του Ερντογάν, θα σηματοδοτήσει το τέλος των εχθροπραξιών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σε περίπτωση όμως που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης με “πρωταγωνιστές” την Τουρκία, τη Ρωσία, τις δυνάμεις της Συρίας, τους Κούρδους μαχητές και τους Σύριους μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

“Θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με τον κ. Πούτιν και μετά θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα” δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας την Δευτέρα σε φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ όψιν, δήλωσε την Δευτέρα ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που θα δώσουν.

Ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να γίνουν κατ’ ιδίαν. Παράλληλα ανέφερε ότι στη συνέχεια προγραμματίζεται δείπνο εργασίας σε διευρυμένο σχήμα κατά την διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουσακόφ η συνεργασία σημειώνει ανοδική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεργασίας ως «μη άσχημα», επισημαίνοντας την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών.

Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση της συνάντησης των δύο ηγετών, υπήρξαν φήμες ότι στο τραπέζι μαζί τους θα βρεθεί και ο πρόεδρος της Συρίας. Αυτές όμως διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Σχετικά Νέα