Ισχυρές πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με την αγορά να παρακολουθεί τη γεωπολιτική ένταση στο Αιγαίο, αλλά και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,07% στις 619,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.488,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,24% στις 301,61 μονάδες.
Η υγειονομική κρίση θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα αγκάθι στην αγορά αν δεν βλέπαμε παράλληλα την διαφορετικότητα των υπόλοιπων χρηματιστηρίων μιας και η Ελλάδα υπό αποδίδει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικά στελέχη, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, είναι σαφές. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για τη θωράκιση της χώρας από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας.
Την ίδια ώρα, σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία, με πολεμικά πλοία του πολεμικού της ναυτικού να έχουν αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου και Καρπάθου. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας εκδόθηκε νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου έως τις 23 Αυγούστου. Λίγο μετά τις 8 το πρωί, το Oruc Reis απέπλευσε, με πορεία προς περιοχή νότια της Καρπάθου, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, ανησυχώντας την αγορά η οποία παραδοσιακά θέτει υψηλά τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.
Τεχνικά τώρα, ο γενικός δείκτης διέσπασε την κοντινή στήριξη των 628 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 610 μονάδες. Οι 643 μονάδες έχουν γίνει κοντινή μας αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στην κύρια των 657 μονάδων. Στον FTSE 25 οι 1.542 μονάδες έχουν γίνει κοντινή αντίσταση ενώ διάσπαση μπορεί να μας δώσει την κύρια στις 1.586 μονάδες. Ουσιαστικός υπαίτιος για την εικόνα στην αγορά είναι ο τραπεζικός που περιμένει εναγωνίως μία ουσιαστική λύση το φθινόπωρο σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης. Θυμίζουμε ότι από αρχές του έτους διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά του χαμηλά χάνοντας το 65% της αξίας του από αρχές του έτους.
Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος σημειώνουν απώλειες 4,56% και 4,33% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, Aegean, Alpha Bank, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 3%. Άνω του -2% κινούνται οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Titan.
Η πτώση σε ΟΛΠ, Titan, Βιοχάλκο, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Coca Cola, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Jumbo, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.
πηγή capital.gr