Σήμανε συναγερμός στις αγορές – Τι συμβαίνει με SVB και Credit Suisse

Η  κατάρρευση της Silicon Valley Bank και ο χθεσινός ισχυρός κλυδωνισμός της Credit Suisse δεν συνδέονται άμεσα ούτε εμφορούνται από κοινά χαρακτηριστικά που οδήγησαν στις αρνητικές εξελίξεις, εντούτοις αποτελούν ηχηρό καμπανάκι για τις αγορές, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους θεσμικούς φορείς. Το διακύβευμα για τώρα αλλά και για το μέλλον είναι να αποφευχθεί ένα καταστροφικό ντόμινο τύπου Lehman Brothers, το οποίο θα σαρώσει τις τράπεζες και θα «γονατίσει», όπως και το 2008, τα χρηματιστήρια.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Οι αρχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη μοιάζουν να είναι πιο υποψιασμένες, αντιδρώντας άμεσα στον επερχόμενο κίνδυνο. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουν να δουν τα εξόχως ανησυχητικά σημάδια και να προβληματιστούν για αυτά που ενδεχομένως θα έρθουν. Προφανώς και είναι απολύτως σημαντικό να περιοριστεί εν τη γενέσει της η κρίση, όπως φαίνεται ό,τι έγινε στην περίπτωση της Silicon Valley Bank αλλά και της έτερης αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας Signature Bank. Για την Credit Suisse θα καταδειχθεί σήμερα αν η ηχηρή παρέμβαση ομολογουμένως της Κεντρικής Ελβετικής τράπεζας, που δεσμεύτηκε να βάλει πλάτη και… ρευστότητα (50 δισ.ελβετικά φράγκα), θα κατευνάσει την κατάσταση. Η ανάλυση, όμως των γενεσιουργών αιτιών και η αντιμετώπισή της, θα αποτελέσει την καλύτερη διδαχή ενόψει του μέλλοντος.

Η περίπτωση της Silicon Valley Bank αποδεικνύει ότι η πολιτική των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες (Fed, ΕΚΤ), δεν επηρεάζει αρνητικά το status των δανειοληπτών αλλά και των τραπεζών. Η SVB, βεβαίως, αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση σ’ ό,τι αφορά το επιχειρηματικό της μοντέλο και γι’ αυτό επηρεάστηκε τόσο και με αρνητικό τρόπο από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, που συνετέλεσαν στο να εκμηδενιστεί η ρευστότητά της.  Η Silicon Valley συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που υποστηρίζονται από επενδυτικές εταιρείες και funds επιχειρηματικού κινδύνου. Οι εταιρείες αυτές, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed αλλά και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα, είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.  Η SVB βρέθηκε σε δεινή θέση, αναγκάστηκε να πουλήσει χαρτοφυλάκιο τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, χάνοντας όμως 1,8 δισ.δολάρια. Κάπως έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την αμερικανική περιφερειακή τράπεζα που προκάλεσε πανικό σ’ όλο τον πλανήτη.

Σε προβληματική θέση εδώ και καιρό η Credit Suisse

Σ’ ό,τι αφορά στην Credit Suisse, βρίσκεται σε προβληματική θέση εδώ και καιρό. Το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα διοίκηση τινάχτηκε χθες στον αέρα, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (Sauid National Bank) του μεγαλύτερου ιδιώτη μέτοχου, ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της ελβετικής τράπεζας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ευλόγως έριξε στα τάρταρα τη μετοχή της Credit Suisse και έσπειρε τον πανικό στις ευρωγορές και δη στις τραπεζικές μετοχές που κλυδωνίστηκαν συθέμελα.

Σε κάθε περίπτωση ο συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τα βλέμμα αγορών και επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο και στις αποφάσεις των Fed και ΕΚΤ, για τα επιτόκιά τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα