Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι «η στάμπα» θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του ζώου να αναμειχθεί με το περιβάλλον του και να κυνηγά για φαγητό.

Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί πού ακριβώς στην περιοχή της Αρκτικής Ρωσίας γυρίστηκε το βίντεο.

Το T-34 ήταν ένα τανκ που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα της Σοβιετικής Ένωσης από τη ναζιστική Γερμανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον Σεργκέι Κάβρυ, μέλος της οργάνωσης φύσης του World Wildlife Fund (WWF), και στη συνέχεια παίχτηκε από τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Kavry δήλωσε ότι οι επιστήμονες που παρακολουθούν την άγρια φύση στην περιοχή δεν θα είχαν μαρκαρίσει την αρκούδα με τέτοιο τρόπο.

«Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για την περιφέρεια ή την περιοχή που έχει ληφθεί αυτό το υλικό», ανέφερε, προσθέτοντας: «Αν πρόκειται για στρατιωτική επιγραφή … αυτό είναι κάποιο είδος διεστραμμένης ασέβειας προς την ιστορία».

Η αξιωματούχος Τύπου της WWF Ρωσίας, Daria Buyanova, δήλωσε στο BBC ότι η προβολή των εικόνων ήταν «μεγάλο σοκ» και ότι η επιγραφή «μοιάζει με κακό αστείο».

Ένας επιστήμονας στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προβλημάτων του Βορρά, Ανατόλι Κότνεφ, δήλωσε ότι είναι απίθανο η αρκούδα να μπορεί να έχει ζωγραφιστεί χωρίς να έχει υποστεί αναισθησία.

Είπε ότι η αρκούδα δεν θα μπορούσε να ήταν εν κινήσει, ή τουλάχιστον πρέπει να καθόταν αρκετά ακίνητη την ώρα που ψεκάστηκε, επειδή «τα γράμματα είναι ομοιόμορφα και έχουν το ίδιο μέγεθος».

Πρότεινε ότι το περιστατικό μπορεί να συνέβη στη απομακρυσμένη ρωσική περιοχή Novaya Zemlya, όπου μια ομάδα ειδικών είχε νωρίτερα ναρκώσει τις πολικές αρκούδες που είχαν περιπλανηθεί σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Kochnev δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να εξαφανιστούν τα σημάδια και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο ζώο, το οποίο βασίζεται στο λευκό του «παλτό» όταν κυνηγάει το θήραμά του στο χιόνι και τον πάγο.

Οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν την προέλευση του βίντεο. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πιθανολογούν ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με την οργή των ντόπιων για την αύξηση του αριθμού των πολικών αρκούδων που έρχονται σε κατοικημένες περιοχές στην Αρκτική Ρωσία.

Σημειώνεται, ότι τον Φεβρουάριο, εκδηλώθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Novaya Zemlya για την εμφάνιση δεκάδων πολικών αρκούδων σε διάφορες πόλεις και χωριά της Αρκτικής.