Εκπρόσωποι της γερμανικής βιομηχανίας κάλεσαν την Τρίτη το Βερολίνο να παράσχει στρατιωτική βοήθεια για την προστασία των εμπορικών πλοίων κατά τον διάπλου τους από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, προειδοποιώντας ότι μια παρατεταμένη διακοπή του εμπορίου μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγικές δυσλειτουργίες στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.
Τα σχόλια είναι τα πιο έντονα που έχει εκφράσει η γερμανική βιομηχανία σχετικά με το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι καθυστερήσεις στον εφοδιασμό σε μια από τις κορυφαίες εμπορικές «αρτηρίες» παγκοσμίως, για τις τοπικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις που είναι ήδη αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις μιας ύφεσης. Αντανακλούν, επίσης, τις ανησυχίες για τον εύθραυστο χαρακτήρα της στρατιωτικής υποστήριξης στην περιοχή, αναφέρει το Reuters.
Οι ναυτιλιακοί «κολοσσοί» έχουν αλλάξει τα δρομολόγια των πλοίων τους, αποφεύγοντας τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα, επιλέγοντας τη διαδρομή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, έπειτα από τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη.
Η Maersk δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα για το προσεχές μέλλον, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για παρατεταμένη διαταραχή του παγκόσμιου εμπορίου.
Η μετάβαση μέσω του νοτίου Άκρου της Αφρικής κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια επιπλέον σε κόστος καυσίμων και προσθέτει περίπου 10 ημέρες σε ένα ταξίδι από την Ασία προς τη βόρεια Ευρώπη. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για μια νέα κρίση παγκόσμιου πληθωρισμού, καθώς οι εταιρείες μετακυλούν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές.
Μέχρι στιγμής, η Γερμανία δεν συμμετέχει στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πρωτοβουλία για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, Φύλακας της Ευημερίας (Prosperity Guardian).
«Η διασφάλιση των θαλάσσιων εμπορικών οδών δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της γερμανικής οικονομίας, αλλά αποτελεί θεμελιώδες μέρος της εθνικής μας ασφάλειας», δήλωσε στο Reuters ο Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI, σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να αναλάβει την ευθύνη χωρίς περαιτέρω δισταγμό και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, μαζί με τους συμμάχους της, για την προστασία των απειλούμενων σήμερα θαλάσσιων οδών στη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, και σε στρατιωτικό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία, ως η τρίτη ισχυρότερη χώρα στον κόσμο ως προς το εμπόριο, πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο.
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αξιολογεί μια πιθανή συμμετοχή στον Φύλακα της Ευημερίας, δήλωσε εκπρόσωπος.
Η γερμανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των «γιγάντων» BASF, Bayer, Siemens και Thyssenkrupp, εξαρτώνται από την ομαλή ροή των παγκόσμιων αγαθών, μεταξύ άλλων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μέσω της οποίας περνάει περίπου το 10% των γερμανικών εξαγωγών και εισαγωγών.
Με ποσοστό 10,7%, η Γερμανία έχει επίσης το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Γερμανών Εφοπλιστών.
Ο Νίντερμαρκ δήλωσε ότι η τεταμένη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα οδηγεί σε αβεβαιότητα, καθυστερήσεις στις αφίξεις πλοίων και πρόσθετο κόστος για τις γερμανικές εταιρείες. «Οι βιομηχανίες που βασίζονται σε προμήθειες πρώτων υλών ή εξαρτημάτων από την Ασία επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για διακοπές στην παραγωγή, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν».
Πηγή Reuters