

Στις παρατεταμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καινοτομία που σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Επιστρέφοντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Φρανκφούρτη με το ίδιο μήνυμα που είχε απευθύνει και το 2023, ανέφερε ότι η αδράνεια έχει κοστίσει στην Ένωση πολύτιμο χρόνο.
«Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την θέση της Ευρώπης στην καινοτομία και πλέον το κενό που υπάρχει με τις ΗΠΑ διαφαίνεται ξεκάθαρα. Ακόμη, το γεωπολιτικό περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό, ενώ παρουσιάζονται όλο και περισσότερες απειλές στο εμπόριο από όλες τις γωνιές του πλανήτη», τόνισε.
«Η αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση της ένωσης των κεφαλαιαγορών έχει αυξηθεί», τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι αγορές της περιοχής είναι «εξαιρετικά κατακερματισμένες».
Από το 2023, οι εξελίξεις έχουν τρέξει με γρήγορους ρυθμούς: ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές και θα επιστρέψει στο Λευκό Οίκο, ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει την πρωτοβουλία για ένωση των κεφαλαιαγορών δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Επιπλέον, στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, τη Γερμανία και τη Γαλλία επικρατεί πολιτική στασιμότητα, με το Βερολίνο να οδεύει προς πρόωρες εκλογές.
Το αποτέλεσμα είναι ένα σκηνικό όπου οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αποταμιεύουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών οικονομικών τους περιουσιακών στοιχείων, σε σύγκριση με το ένα δέκατο στις ΗΠΑ, καθιστώντας τους «πολύ λιγότερο πλούσιους από ό,τι θα μπορούσαν να είναι», σύμφωνα με την Λαγκάρντ.
Σχετικά Νέα
Νορβηγία: Αποεπενδύει από ισραηλινή εταιρεία λόγω εμπλοκής της σε εποικισμούς στη Δυτική Όχθη
Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, το μεγαλύτερο στον κόσμο με κεφάλαια ύψους περίπου 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων,.
Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε 108 drones κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά το αίτημα για εκεχειρία
Η Ρωσία εξαπέλυσε 108 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στη διάρκεια της νύχτας που.
Σάλος γύρω από το “δώρο” του Κατάρ προς τον Τραμπ: Το πολυτελές Boeing 747-8 Jumbo
Η πολεμική εντάθηκε χθες, Κυριακή, στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω από ένα αεροπλάνο που πρόκειται.
Ηρεμία στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν
Ηρεμία επικράτησε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας.