Σήμα για αναβάθμιση δίνουν οι αγορές – Το «πάρτι» στο ΧΑ

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο, που συνεπάγεται συγκρότηση σταθερής και μακρόπνοης κυβέρνησης, έτυχε θερμής υποδοχής από οίκους αξιολόγησης,  διεθνείς θεσμούς και την ελληνική αγορά.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Τεράστια κεφάλαια εισέρευσαν στο Χρηματιστήριο το τελευταίο διήμερο, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να αγγίζουν υψηλά 9ετίας και τον τζίρο να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Αυτό συνέβη διότι ξένα χαρτοφυλάκια κυρίως, έσπευσαν να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο ΧΑ, πριν αυτό πατήσει κι άλλο γκάζι, λαμβάνοντας ώθηση από τη διαφαινόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Κλίμα ευφορίας επικράτησε και στην αγορά ομολόγων, όπως οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων ανέβηκαν αλματωδώς και οι αποδόσεις τους αποκλιμακώθηκαν αντιστοίχως. Κατά συνέπεια τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον, η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από την Ιταλία. Το θετικό μομέντουμ αναμένεται να συνεχιστεί, χωρίς βεβαίως να μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια τις καθημερινές διακυμάνσεις. Αυτό που έχει σημασία και απεικονίζεται προδήλως στις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης μετά τις εκλογές, είναι πως το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στον εθνικό στόχο της αναβάθμισης και της επενδυτικής βαθμίδας.

«Βλέπουν» αναβάθμιση και επενδυτική βαθμίδα οι οίκοι αξιολόγησης

Η Moody’s, η οποία έχει αποδειχθεί ως η πιο σκληρή από τους οίκους, καθώς αξιολογεί την ελληνική οικονομία με τη χαμηλότερη βαθμίδα, είδε με θετικό μάτι την ευρεία επικράτηση της ΝΔ και τις ισχυρές πιθανότητες που αυτή έχει για αυτοδυναμία στον β’ γύρο. Χαρακτηρίζει ως «πιστωτικά θετικό» (credit positive) τη νίκη της ΝΔ και αναφέρεται σε πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Ba2 σε Βa3. Σημειώνει πως «το εκλογικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας».

Δύο μικρότεροι βεληνεκούς οίκοι αξιολόγησης, η DBRS και η Scope Ratings, δίνουν σήμα για αναβάθμιση της Ελλάδας και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες. H πρώτη δηλώνει μέσω του νέου της report, ότι είναι πιθανό να βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ (υψηλή) με σταθερό outlook. O καναδικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι δεύτερες εκλογές είναι πιθανό να δώσουν ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία και στην Ελλάδα μια πολιτική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ενώ δεν θα κοπεί η ροή των επενδύσεων προς την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έκθεση της Scope Ratings,  η οποία τονίζει ότι αναμενόμενη επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στον β’ γύρο, θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της σταθερής πορείας της χώρας και θα ενισχύσει την προσπάθεια για την επενδυτική βαθμίδα.

Συμπερασματικά, το εκλογικό αποτέλεσμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταθερή κυβέρνηση, ικανοποίησε τις αγορές και τους επενδυτές και προφανώς ανοίγει τον δρόμο για τον διακαή πόθο της επενδυτικής βαθμίδας, που θα αποτελέσει game changer για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα