Silicon Valley: Tο καλύτερο μέρος για να γίνεις πλούσιος την τελευταία 10ετία

Το Forbes κατήρτισε τη λίστα με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική το 2017.

Μεταξύ των 50 πρώτων της λίστας, το ⅕ απέκτησε την περιουσία του από κάποιου είδους δραστηριότητα στην Wall Street. Δεν άλλαξαν και πολλά – οι πλούσιοι της Wall Street έγιναν πλουσιότεροι, παρά τις προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Στο διάστημα αυτό, πάντως, τη σκυτάλη έχει λάβει η Silicon Valley, ως το καλύτερο μέρος για να εξελιχθεί κανείς: Είναι εκεί που οι περισσότεροι από τους 50 πλουσιότερους Αμερικανούς έχουν αυξήσει τον πλούτο τους.

Ωστόσο, ο τεχνολογικός κλάδος φαίνεται να “πλησιάζει” (όσον αφορά στη φύση του) τις βιομηχανίες εκείνες που εκτοπίστηκαν από τη λίστα των πλουσίων, όπως είναι οι εκδόσεις, η ενέργεια και το λιανεμπόριο.

Στο σημείο αυτό γεννιούνται και κάποια ερωτηματικά σχετικά με το για πόσο καιρό κάποιες από αυτές τις εταιρείες θα θέλουν να αποτιμώνται με τον ίδιο τρόπο που αποτιμώνται οι εταιρείες λογισμικού, όταν το βασικό επιχειρηματικό τους μοντέλο αφορά σε περισσότερο παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι η πώληση διαφημίσεων, η διανομή περιεχομένου, η παραγωγή αυτοκινήτων και η πώληση προϊόντων λιανικής.

Εφ’όσον ξεκίνησαν στην Silicon Valley, τείνουν να έχουν ιδιαίτερη ελευθερία. Αλλά μπορούν να χάσουν λεφτά, ακόμη και υπό αυτό το καθεστώς ασυλίας.

Ας το σκεφτούμε λίγο: Η GM αποτιμάται σε 66 δισ. δολ.. Η Tesla αποτιμάται σε 57 δισ. δολ.. Στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, η GM είχε καθαρά κέρδη 43 δισ. δολ., ενώ η Tesla είχε απώλειες 2,5 δισ. δολ.. Εν τω μεταξύ, ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, έχει συγκεντρώσει πλούτο που φτάνει τα 20 δισ. δολ..

Το ερώτημα είναι πόσο προστατευμένες είναι αυτές οι επιχειρήσεις (Facebook, Netflix, Tesla, Twitter). Πόσο καλά οχυρωμένες είναι; Πριν από κάποια χρόνια, η απάντηση θα ήταν πολύ, δεδομένων και των χρημάτων που προτίθεντο να “ρίξουν” οι επενδυτές. Ωστόσο, εάν το ρυθμιστικό περιβάλλον καταστεί λιγότερο ευνοϊκό και οι εταιρείες ξεμείνουν από χρήματα (όπως συνέβη στην περίπτωση ιδιωτικών επιχειρήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Uber), τα πλεονεκτήματα – που απολάμβαναν μέχρι πρότινος οι εν λόγω εταιρείες – θα αρχίσουν να εξασθενούν. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρήζει προσοχής, καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα θέματα του 2018.

* Ο Bryan Rich είναι συνεργάτης του Forbes και οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές. 

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα