Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει τη νοτιοδυτική Iαπωνία – Πέντε εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Πάνω από πέντε εκατ. κάτοικοι της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας έλαβαν εντολές εκκένωσης των κατοικιών τους λόγω του κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων από τις καταρρακτώδεις βροχές που σαρώνουν την περιοχή αυτή της χώρας.

Εντολή εκκένωσης επιπέδου 5, του ισχυρότερου, εκδόθηκε σήμερα – λίγες μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Λούπιτ από τη χώρα – για πάνω από ένα εκατ. κατοίκους στις επαρχίες Σάγκα, Ναγκασάκι, Φουκουόκα και Χιροσίμα της Ιαπωνίας σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK, ενώ αντίστοιχη εντολή επιπέδου 4 έλαβαν άλλα τέσσερα εκατ. κάτοικοι 17 επαρχιών. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί για περίπου μία εβδομάδα, ανέφερε το Reuters.

Εικόνες από τις πληγείσες επαρχίες της Ιαπωνίας δείχνουν κατοίκους να μεταφέρουν στους ώμους παιδιά και υπάρχοντα βαδίζοντας μέσα στα νερά σε πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ πυροσβέστες και διασώστες απομακρύνουν άλλους με φουσκωτά σκάφη.

Η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει σε αρκετά ποτάμια με ορατό τον κίνδυνο υπερχείλισης ενώ σε ορισμένες πόλεις της νήσου Κιούσου έπεσαν πάνω από 40 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία ώρα! Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι έως και 250 χιλιοστά βροχής μπορεί να πέσουν στο νησί μέχρι αύριο (Κυριακή) το πρωί. Ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, Αντάτσι Γιούσι, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» βροχοπτώσεις και κάλεσε τον πληθυσμό να εφαρμόσει τις εντολές εκκένωσης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, έχει στήσει ειδικό κέντρο για το συντονισμό με τις τοπικές Αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα