Τις προτάσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου, παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης το διοικητικό συμβούλιο.
Όπως επισημάνθηκε, ο ΣΕΣΜΑ, από ιδρύσεώς του, και αναγνωρίζοντας την αξία του αναπτυξιακού νόμου ως βασικού αναπτυξιακού εργαλείου για την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι δίπλα στην πολιτεία για την διαμόρφωσή του. Στην παρούσα συγκυρία που η πολιτεία σχεδιάζει το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό εργαλείο, σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΣΜΑ σύστησε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ιδιαίτερα έμπειρα στελέχη των μελών του. Διαμόρφωσε προτάσεις και συμμετείχε στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου “Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 – Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις”, αποστέλλοντας τα σχόλια και τις προτάσεις του στο αρμόδιο υπουργείο.
Διαχρονική θέση του ΣΕΣΜΑ είναι ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, ευελιξία, σαφήνεια και αντικειμενικότητα. “Είναι ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει να είναι διαρκώς διαθέσιμο να υποστηρίξει όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, αλλά κυρίως να υποστηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο” σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ. Ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει:
– Να είναι διαρκώς ενεργός με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς περιορισμό ενισχύσεων σε ετήσια βάση.
– Να περιλαμβάνει μικρό αριθμό καθεστώτων στρατηγικής σημασίας σε αντιστοιχία με τους τομείς των οικονομικών δραστηριοτήτων και παραγωγής (πρωτογενής παραγωγή / τομέας, δευτερογενής παραγωγή / τομέας και τριτογενής παραγωγή / τομέας) και ειδικότερα καθεστώτα για ΜΜΕ.
– Να είναι επιλέξιμοι όλοι οι ΚΑΔ, πλην όσων εξαιρούνται από το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και όλες οι δαπάνες παγίου εξοπλισμού.
– Να έχει σαφώς προδιαγεγραμμένα κριτήρια, ώστε τα επενδυτικά σχέδια εφόσον ξεπερνούν μια ορισμένη βαθμολογία να μπορούν να υποβληθούν και ενταχθούν άμεσα.
– Να προβλέπει συνδυασμό κινήτρων, φοροαπαλλαγή, επιχορήγηση, χρηματοδοτική μίσθωση, επιδότηση επιτοκίου (από οποιαδήποτε πηγή, όπως ΕΑΤ, Ταμείο Ανάκαμψης & Ανασυγκρότησης, ΕΤΕπ, κ.ά.), ενίσχυση εργοδοτικών εισφορών, κ.ά.
Σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ “είναι απαραίτητη η δημιουργία νέου μηχανισμού αξιολόγησης και ελέγχου με εμπλοκή εταιρειών – μελών του Συνδέσμου, με στόχο την επιτάχυνση των αξιολογήσεων και την άμεση έκδοση αποφάσεων υπαγωγής. Θα πρέπει να ορισθεί και να τηρηθεί απόλυτα ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων και ποινών για την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και την ορθή υλοποίηση διαδικασιών, τόσο για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, όσο και για τους φορείς διαχείρισης του αναπτυξιακού νόμου”.
Τέλος, η ορθή λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου απαιτεί ένα πλήρες, αξιόπιστο και ευέλικτο πληροφοριακό σύστημα που να συνδέεται αυτόματα με τα λοιπά πληροφοριακά συστήματα και βάσεις δεδομένων της πολιτείας.
Ο ΣΕΣΜΑ αποτελεί τον επαγγελματικό συλλογικό φορέα των οργανωμένων εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, θεσμικό εκπρόσωπο του συμβουλευτικού κλάδου στην Ελλάδα, με 55 εταιρείες – μέλη που πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 530 εκατ. ευρώ και απασχολούν περισσότερα από 5.000 εξειδικευμένα στελέχη – Έλληνες επιστήμονες. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Συμβούλων Μάνατζμεντ (FEACO), ο ΣΕΣΜΑ βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων της αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών μάνατζμεντ, που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενισχύοντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης και βελτίωσης της δημόσιας και ιδιωτικής διακυβέρνησης.