Σερβία: Προς συμφωνία 884 εκατ. ευρώ με Κίνα για αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου

Συμφωνία σύναψης δανείου ύψους 884 εκατ. ευρώ με την Κίνα για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης του σιδηροδρομικού της δικτύου αναμένεται να υπογράψει στο τέλος του μήνα η Σερβία.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σίνισα Μάλι, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjung, όπως μεταδίδει το emea.gr,  η συμφωνία θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στις 25 Απριλίου, στο περιθώριο της συνόδου της “Πρωτοβουλίας 17+1” που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης στο τμήμα Νόβι Σαντ-Σουμπότικα της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Βελιγράδι με την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.

“Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε στις υποδομές μας προκειμένου να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα”, δήλωσε ο Σίνισα Μάλι, μιλώντας σε συνέδριο του Σερβο-Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βελιγράδι.

Η Σερβία ξεκίνησε το έργο αναβάθμισης του τμήματος Βελιγράδι-Στάρα Πάζοβα της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη τον Νοέμβριο του 2017. Πρόκειται για το πρώτο διασυνοριακό έργο που προωθούν η Σερβία, η Ουγγαρία και η Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας συνεργασίας της Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που είναι γνωστή πλέον ως “Πρωτοβουλία 17+1”, μετά την ένταξη εχθές και της Ελλάδας ως πλήρες μέλος.

Σημειώνεται ότι η Σερβία επιδιώκει να εξασφαλίσει κινεζική χρηματοδότηση και για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Ζρένιανιν, που βρίσκεται στη βόρεια αυτόνομη επαρχία Βοϊβοντίνα της Σερβίας, μήκους 56 χλμ. και προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει από τα τέλη Φεβρουαρίου ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σχετικά Νέα