Σερβία: Ο πρόεδρος Βούτσιτς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον στενό του σύμμαχο Μ. Βούτσεβιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς όρισε το Σάββατο τον στενό του σύμμαχο Μίλος Βούτσεβιτς ως εντολοδόχο πρωθυπουργό, επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης, σε μια περίοδο πολέμου στην Ευρώπη και εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο.

Η υποψηφιότητα έρχεται περισσότερο από τρεις μήνες αφότου το δεξιό κόμμα τους, Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), κέρδισε τις περισσότερες ψήφους σε εθνικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Βούτσεβιτς ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτηση του ίδιου του προέδρου της χώρας Βούτσιτς πέρυσι.

“Προτείνω στο κοινοβούλιο τον Μίλος Βούτσεβιτς ως υποψήφιο πρωθυπουργό της Σερβίας”, έγραψε ο Βούτσιτς στο Instagram.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Βούτσεβιτς ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (αναπληρωτής πρωθυπουργός) και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της προκατόχου του, Άνα Μπρνάμπιτς.

Το κυβερνών κόμμα διαθέτει 113 έδρες στο κοινοβούλιο των 250 εδρών και θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι Σοσιαλιστές και η Λίστα των Ούγγρων της Βοϊβοντίνα, αμφότεροι παραδοσιακοί εταίροι του SNS, έχουν 13 και έξι βουλευτές αντίστοιχα.

Ο Βούτσεβιτς αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο στο να εξισορροπήσει τους δεσμούς της Σερβίας με τη Ρωσία και την Κίνα με τη φιλοδοξίας της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και η Σερβία, η οποία έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να επιλύσει ζητήματα με την αποσχισθείσα αυτόνομη επαρχίας της χώρας, Κόσοβο, που έχει ντε φάκτο ανεξαρτητοποιηθεί από το 2008, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την πρόοδο στις συνομιλίες ένταξης στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα