

Οπρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σήμερα συναντήθηκε με τις ηγεσίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) και του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) του οποίου είναι ιδρυτής και μέχρι τον Μάιο του 2023 πρόεδρος.
Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε την προθυμία να συμμετάσχει το κόμμα του στη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Προοδευτικών, όπως συμβαίνει από το 2012 και μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Μίλος Βούτσεβιτς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Όπως ανκοινώθηκε από το γραφείο της σερβικής προεδρίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δέκα ημέρες αφού ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα και πειστεί ότι υπάρχει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ανακοινώσει το όνομα του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Στις διαβουλεύσεις με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε να μεταβεί η ηγεσία του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία» καταγγέλλοντας ότι κατά την εκλογική διαδικασία έγιναν παρατυπίες που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.
Στη νέα βουλή που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, επί συνόλου 250 εδρών το
Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) καταλαμβάνει 129 έδρες. Ο συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία» που συνθέτουν κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα θα εκπροσωπηθεί με 65 βουλευτές (23,66%).
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς καταλαμβάνει 18 έδρες (6,55%) ενώ από δεκατρείς βουλευτές θα έχουν ο δεξιός συνασπισμός «NADA» (5,02%) και το νεοσύστατο κόμμα «Εμείς-Η φωνή του λαού» (4,69%). Οι εθνικές μειονότητες θα εκπροσωπηθούν με 12 βουλευτές. Οι Ούγγροι εξέλεξαν έξι βουλευτές, οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι τέσσερεις βουλευτές και από έναν βουλευτή εξέλεξαν η αλβανική μειονότητα και το κόμμα των Ρώσων.
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε 108 drones κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά το αίτημα για εκεχειρία
Η Ρωσία εξαπέλυσε 108 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στη διάρκεια της νύχτας που.
Σάλος γύρω από το “δώρο” του Κατάρ προς τον Τραμπ: Το πολυτελές Boeing 747-8 Jumbo
Η πολεμική εντάθηκε χθες, Κυριακή, στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω από ένα αεροπλάνο που πρόκειται.
Ηρεμία στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν
Ηρεμία επικράτησε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας.
Αίγυπτος: Ενθαρρυντικό βήμα για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις η απελευθέρωση από τη Χαμάς του Ίνταν Αλεξάντερ
Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την «ανάγκη επίτευξης συνολικής ειρήνης στην περιοχή και την.