Σερβία: Χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης 5% για να συγκλίνει με την ΕΕ

Ρυθμό ανάπτυξης 5% χρειάζεται η Σερβία, για να επιτύχει ταχεία σύγκλιση με το μέσο επίπεδο διαβίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάτι τέτοιο προϋποθέτει και απαιτεί περισσότερες επενδύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βλάχοβιτς. Επισήμανε επίσης ότι για την προσέλκυση και την υλοποίηση επενδύσεων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα.

Σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις που έγιναν στη Σερβία, ο κ. Βλάχοβιτς επισήμανε πως η πολιτική σταθερότητα δεν είναι αναγκαία μόνο για την επίτευξη του στόχου προσέλκυσης ξένων επενδυτών, αλλά και για την ανάπτυξη και την τόνωση των εγχώριων ιδιωτικών επενδύσεων και των εταιρειών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι εάν η σερβική οικονομία επιτύχει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, τότε δεν θα είναι επαρκής για να επιτευχθεί ο στόχος της σύγκλισης με το μέσο βιοτικό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5%-6% ή περισσότερο και χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων για να το επιτύχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το επίπεδο των επενδύσεων στη Σερβία αντιστοιχεί στο 19% του ΑΕΠ».

Σχετικά Νέα