Σε χώρους βρώμικους, με πλήθος εντόμων και ακαθαρσίες τρωκτικών, διαβιούσε μια ντουζίνα ανθρώπων που εντοπίστηκαν σε εμφανώς άθλια ψυχική και σωματική κατάσταση, εντός ενός υποτυπώδους γηροκομείου στον Λιθότοπο Σερρών, τον Οκτώβριο του 2020.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας «Καρφίτσα», κατά την έφοδο της αστυνομίας, μια 84χρονη βρέθηκε δεμένη από τον δεξιό αστράγαλο, με ιμάντα και λουκέτο, στο κρεβάτι της ενώ από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι δύο ηλικιωμένες γυναίκες απεβίωσαν, στερούμενες ιατρικής περίθαλψης. Θάφτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, με τη συνδρομή δύο γιατρών και ισάριθμων ιδιοκτητών γραφείων τελετών.
Οι τρεις υπεύθυνοι της παράτυπης μονάδας- ο διαχειριστής, η διευθύντρια και ο ιδιοκτήτης σύντροφος της- φέρονται πως δέσμευαν τους τρόφιμους και απέτρεπαν την επαφή τους με τον έξω κόσμο ενώ τους χορηγούσαν ναρκωτικές ουσίες, όπως μαρτυρούν τα εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα που κατασχέθηκαν καθώς εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε ότι ο διαχειριστής προέβαινε σε δέσμευση των ηλικιωμένων καθ’ υπόδειξη της διευθύντριας η οποία σε μια τηλεφωνική συνομιλία του είπε: «[…] βασικά βραχιόλασε την (σ.σ. μια τρόφιμο) […] παίρνει ο κώλος της αέρα».
Στο εδώλιο 7 κατηγορούμενοι
Σοκάρουν τα όσα περιγράφονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι συνολικά 7 εμπλεκόμενοι, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για διακίνηση ναρκωτικών, έκθεση από την οποία προκλήθηκε θάνατος των παθόντων, έκδοση ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης, υπόθαλψη εγκληματία και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.
Αφορμή για την έναρξη της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αποτέλεσε μια 76χρονη γυναίκα η οποία εντοπίστηκε από αστυνομικούς του ΑΤ Ηράκλειας, να περιφέρεται στον δρόμο, εμφανώς ταλαιπωρημένη και με βρώμικα ρούχα. Η ίδια ανέφερε ότι διέμενε στον Λιθότοπο, σε μια μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ο υπεύθυνος λειτουργίας – διαχειριστής, που ειδοποιήθηκε για να την παραλάβει, υπέπεσε σε αντιφάσεις με αποτέλεσμα να γίνει επιτόπια έρευνα σε διώροφη οικία.
Στο ισόγειο βρέθηκαν εντός ενός δωματίου τρεις κλινήρεις ηλικιωμένοι και σε διπλανό δωμάτιο ακόμη τέσσερις, με σοβαρά προβλήματα υγείας, κινητικά, αναπνευστικά κ.α. Εκτός από δύο άνδρες, ηλικίας 47 και 56 χρόνων, ήταν και έξι γυναίκες που διένυαν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους. Σε δωμάτιο του πάνω ορόφου βρέθηκαν άλλοι δύο ηλικιωμένοι, μεταξύ αυτών κι ένας άνδρας, ηλικίας 85 χρόνων, ο οποίος ήταν σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους αλλά και ο μόνος που είχε δυνατότητα να επικοινωνήσει.
«Πήγαν να μου δώσουν φάρμακα»
Ο συγκεκριμένος ηλικιωμένος κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι: «Στον οίκο αυτό ένιωθα εγκλωβισμένος γιατί δεν μας έβγαζαν πουθενά. Έβγαινα μόνος μου στο μπαλκόνι και σε κοινόχρηστο χώρο στο ισόγειο του οίκου, πράγμα το οποίο δεν άρεσε στο αφεντικό (σ.σ. ανέφερε το όνομα του διαχειριστή) ο οποίος μου έκανε συχνά παρατηρήσεις να μπαίνω μέσα στο δωμάτιο ώστε να μη γίνομαι αντιληπτός από τους κατοίκους του χωριού γιατί φαινόμουνα […] Όταν πρωτοπήγα, πήγαν να μου δώσουν φάρμακα ενώ εγώ δεν παίρνω κανένα φάρμακο, τα οποία αρνήθηκα».
Ο διαχειριστής επέδειξε μια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος βοηθού νοσηλευτή. Οι αστυνομικοί εντόπισαν συνολικά 339 ναρκωτικά φάρμακα- εκ των οποίων πολλά ήταν ενέσιμα- χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή τα οποία χορηγούνταν στους παραπάνω ηλικιωμένους τρόφιμους.
Από την έρευνα που διενήργησε κοινωνική λειτουργός, στις 16 Οκτωβρίου 2020, προέκυψε ότι όλοι οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι έφεραν πάνες ακράτειας, οι οποίες είχαν να αλλαχθούν τουλάχιστον 24 ώρες, σε όλα τα κρεβάτια υπήρχαν ιμάντες οι οποίοι κλείδωναν τα πόδια τους με κλειδαριά. Στα δωμάτια υπήρχαν μύγες και ακαθαρσίες ενώ ένας εκ των τροφίμων κοιμόταν σε κρεβάτι βρώμικο από ούρα και σε άθλια κατάσταση όσον αφορά την υγιεινή του. Στους χώρους βρέθηκαν ποντικοπαγίδες. Ακόμη, εξωτερικά είχαν τοποθετηθεί ψηλές καλαμωτές προκειμένου να αποτραπεί η θέαση του εσωτερικού από τους διερχόμενους.
Θάνατοι χωρίς ιατρική περίθαλψη
Όπως αναγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, όλοι οι τρόφιμοι ήταν σε κατάσταση αποδιοργάνωσης και αποπροσανατολισμού, κάποιοι δε εξ αυτών είχαν εμφανή σημάδια υποσιτισμού και αφυδάτωσης. Όλοι νοσούσαν από σοβαρές ασθένειες που υπαγόρευαν την παρακολούθηση τους από εξειδικευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά κανένας δεν τους περιέθαλπε.
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, προέκυψε ότι δύο γυναίκες, ηλικίας 96 και 67 ετών, απεβίωσαν, στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου 2020. Οι δύο κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών άμεσα μετέβησαν στον Λιθότοπο και παρέλαβαν τις σορούς ενώ οι δύο συγκατηγορούμενοι γιατροί εξέδωσαν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά θανάτου, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πέθαναν στην οικία τους. Οι θάνατοι αποδόθηκαν σε παθολογικά αίτια.
Σχετικά Νέα
-
Τροχαίο στο Χαλάνδρι: Αυτοκίνητο προσέκρουσε σε οχήματα και κατέληξε σε στάση λεωφορείο
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (02/12), σε κεντρικό σημείο στο Χαλάνδρι, στην.
-
Πάτρα: 72χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του με καραμπίνα και άφησε σημείωμα
Τραγωδία στην Πάτρα. Ένας 72χρονος άνδρας από το χωριό Μπεγουλάκι αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα, βάζοντας.
-
Στο δικαστικό συμβούλιο η αίτηση εξαίρεσης του Εφέτη Ανακριτή από την υπόθεση των Τεμπών
Στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας συζητείται εάν θα παραμείνει ή εάν θα αντικατασταθεί ο Εφέτης.
-
Ήχησε το «112» στις δημοτικές ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού και Καλλιθέας για περιορισμό μετακινήσεων λόγω έντονης βροχόπτωσης
Ήχησε πριν από λίγο το «112» για περιορισμό μετακινήσεων στις δημοτικές ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού και Καλλιθέας λόγω.