Σεντένο: Περιμένουμε η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της

Την προσδοκία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά την προσέλευση του στη συνεδρίαση του Eurogroup, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των ελληνικών παροχών, ο Σεντένο έδειξε πως δεν θέλει να σηκώσει το ζήτημα εν όψει την Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

«Η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα του Εurogroup. Αν το θέμα προκύψει θα το συζητήσουμε. H Ελλάδα παρουσιάζει ανάπτυξη και πετυχαίνει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Περιμένουμε να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της», ανέφερε.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το Eurogroup αναμένεται να διατηρήσει σχετικά χαμηλούς τόνους για το ζήτημα των ελληνικών παροχών, καθώς έχει αποφασιστεί ένα «άτυπο μορατόριουμ» έως τις Ευρωεκλογές. Ωστόσο, η ενόχληση των αξιωματούχων της ευρωζώνης για τις ελληνικές ενέργειες δεν κρύβεται, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να αντιμετωπίζει το ζήτημα των αποκλίσεων του ελληνικού προϋπολογισμού ως ζήτημα προσωπικής αξιοπιστίας.

Να σημειωθεί πως την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα την εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση όχι μόνον ξεπερνούν το δημοσιονομικό χώρο που είχε προβλεφθεί για το 2019, αλλά δεν έχουν και το αναπτυξιακό πρόσημο που θα επιθυμούσαν οι θεσμοί, προκειμένου να βοηθηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Για να γίνει αυτό πιο συγκεκριμένο, η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει παροχές ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όταν ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Στρατηγικής που παρουσιάσθηκε στους θεσμούς ήταν στο 1,2 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως τα 200 εκατ. ευρώ της υπέρβασης θα βρεθούν από την εισπρακτική επιτυχία της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ωστόσο, αυτό σαν διαβεβαίωση δεν ικανοποίει τους θεσμούς, καθώς είναι μια απλή εκτίμηση.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος είναι διακυβερνητικός θεσμός, δεν θέλει να δώσει το «σήμα» στις αγορές πως οι χώρες που έχει δανείσει μπορούν να προχωρούν όποτε εκείνες το θέλουν σε πολιτικές πλειοδοσίες «ξεχνώντας» τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του ESM και έναντι των φορολογουμένων όλης της ευρωζώνης.

Στη βάση αυτή αναμένεται πως, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, θα λάβει πρωτοβουλίες, ώστε ή ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Τέλος, δεν είναι τυχαία η διαφοροποίηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη από τη συνολική πολιτική παροχών της κυβέρνησης και από τη θέση που έχει κρατήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής αξιοπιστίας επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να μην συμφωνεί με μεγάλο μέρος του «θετικού πακέτου» που ψήφησε η κυβέρνηση, αλλά και με τον τρόπο που επελέγησαν και επικοινωνήθηκαν οι παροχές.

insider.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα