Sell-off στις ευρωαγορές με τραπεζική “καταιγίδα” (-3,8%)

Σε ρυθμούς sell-off κινήθηκαν για ακόμα μία φορά το τελευταίο διάστημα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, που είδαν τους πωλητές να ξεπουλάνε μαζικά τον τίτλο της Deutsche Bank στον απόηχο και των νέων αυξήσεων επιτοκίων που ανακοίνωσαν Fed και BoE.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,37% στις 440,11 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να χάνει 3,8%. Ακολούθησε ο κατασκευαστικός κλάδος με πτώση 3,1% και οι μετοχές ενέργειας στο -2,8%.

Ο τίτλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, πήρε τη “σκυτάλη” της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης καθώς βρέθηκε να βυθίζεται άνω και του 14%, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 8,5%. Τα CDS της εκτινάχθηκαν στις 222 μονάδες βάσης το πρωί της Παρασκευής, ενώ το απόγευμα είχαν υποχωρήσει ελαφρώς στις 208 μ.β.

Μαζί της συμπαρέσυρε και τον ευρύτερο κλάδο, με την UBS να σημειώνει απώλειες 3,55% ενώ η Commerzbank πραγματοποίησε βουτιά 5,45%.

Σε αυτό το κλίμα, στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,66% στις 14.957,23 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,74% στις 7.015,10 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στη Βρετανία που έκλεισε στις 7.405,45 μονάδες με -1,26%.

Παρόμοια εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 2,23% στις 25.892,18 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που διαπραγματεύθηκε στις 8.792,50 μονάδες με -1,98%.

Καθησυχαστικοί πάντως εμφανίστηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο. “Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας”, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εντός της εβδομάδας η Citigroup υποβάθμισε άλλωστε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε “neutral” από “overweight” επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης.

Επί του θέματος, παρά τους παγκόσμιους τραπεζικούς τριγμούς, οι κεντρικές τράπεζας της Αγγλίας και των ΗΠΑ προχώρησαν και οι δύο σε αυξήσεις επιτοκίων τις προηγούμενες δύο ημέρες, αν και με πιο ήπιο ρυθμό – κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).

Συγκεκριμένα, η Bank of England ανακοίνωσε χτες την 11η διαδοχική αύξηση επιτοκίων που έφτασαν πλέον στο 4,25%, ενώ την Τετάρτη είχε προηγηθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα Fed που ανέβασε το κόστος δανεισμούς στις ΗΠΑ στο εύρος του 4,75% με 5%.

Από την πλευρά της, η ΥΠΟΙΚ των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν δεν δείχνει να βοηθά ιδιαίτερα στην αποκατάσταση του κλίματος, καθώς οι νέες διαβεβαιώσεις της στη Γερουσία ότι “έχουμε κάνει σημαντικές κινήσεις για να διασφαλίσουμε όλες τις καταθέσεις” μοιάζει να υποσκελίζονται από τη διάψευση της ίδιας μία μέρα νωρίτερα του σχεδίου πλήρους ασφάλισης των καταθέσεων, πέραν του νομικά υφιστάμενου ορίου των 250.000 δολαρίων.

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση τον περασμένο μήνα, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να ξοδεύουν παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 1,2% από τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας κατά πολύ την εκτίμηση για οριακή αύξηση 0,2% που ανέμενε η αγορά.

Νωρίτερα σήμερα, πτωτικά είχαν κινηθεί κατά βάση οι δείκτες στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, αν και με μικρές απώλειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα