Sell off στα χρηματιστήρια από τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού – Κοντά στο 4% οι απώλειες στο ΧΑ

Συναλλακτικές διαστάσεις λαμβάνει αυτήν την ώρα το sell off στα παγκόσμια χρηματιστήρια αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί φυσικά να απορροφήσει τους μεγάλους τριγμούς που προκαλεί η νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς απειλεί να θέσει εκτός αποτελεσματικότητας τα υπάρχοντα εμβόλια και να επαναφέρει το φάσμα των σκληρών μέτρων σε όλες τις οικονομίες διεθνώς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,89% στις 864,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 59,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,96% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.071,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 5,37% στις 552,43 μονάδες.

Sell off στα χρηματιστήρια από τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού - Κοντά στο 4% οι απώλειες στο ΧΑ

 

Το ΧΑ ήδη έχει φτάσει (στα μισά του ωραρίου) τον τζίρο που πραγματοποιεί κατά μέσο όρο σε μια ολόκληρη συνεδρίαση. Και αυτό το στοιχείο από μόνο του έρχεται να προστεθεί στην εκτίμηση για το πόσο σφοδρό είναι το sell off που πραγματοποιείται όχι μόνο στη Λ. Αθηνών, αλλά και στις λεωφόρους των διεθνών αγορών.

Άλλωστε, επί της ουσίας καταρρέει το βασικό αφήγημα των θετικών προοπτικών της ανάκαμψης από την πανδημική κρίση, το οποίο δεν ήταν άλλο από τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα τύπου του πρώτου κύματος της πανδημίας, τα οποία σταμάτησαν την παγκόσμια οικονομία για ένα τρίμηνο. Πλέον θεωρείται ότι η εορταστική περίοδος, η οποία είναι τόσο σημαντική για πολλούς κλάδους της οικονομίας, θα επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν υπάρξουν μέτρα περιορισμού της πανδημίας και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Αλλαγή πλεύσης από τις κεντρικές τράπεζες;
Αυτό που επισημαίνεται πάντως από χρηματιστηριακές πηγές του Capital.gr, είναι πως πλέον αυτό που αναμένουμε είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην έχει τόσο μεγάλες πιέσεις για τη σύσφιξη της πολιτικής της, καθώς οσονούπω θα αλλάξουν τα δεδομένα, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η Federal Reserve να εξομαλύνει τον ρυθμό σύσφιξης που ήδη έχει εξαγγείλει.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν είναι τόσο η απάντηση των φαρμακευτικών της πρώτης γραμμής έναντι του Covid, όσο και η απάντηση των δημοσιονομικών και νομισματικών αρχών στο ενδεχόμενο νέων αυστηρών μέτρων. Ίσως και το επόμενο διάστημα να δούμε φυσικά και κάποιες επί τα χείρω αναθεωρήσεις των αναλυτών για τις οικονομικές επιδόσεις του τρέχοντος και του επόμενου τριμήνου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 6,16%, με τις Aegean, Alpha Bank, Εθνική και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με πτώση άνω του 5%. Άνω του 4% είναι η πτώση σε Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.

Οι απώλειες σε ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπερνούν το 3%, αυτές των Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ το 2% και αυτές των ΟΤΕ και ΟΛΠ το 1%. Ο Σαράντης είναι στο -0,70%.

Ανω του 3% οι απώλειες στις ευρωαγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει βουτιά 2,8% στις 468,40 μονάδες, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να χάνει έως 3,6%. Ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής κατρακυλά 4% μετά από βουτιά 7% νωρίτερα, καθώς αρκετές χώρες ανακοινώνουν την απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μια παρόμοια κίνηση.

Οι μετοχές του κλάδου του πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνουν 4,3%, ενώ και ο εξορυκτικός κάδος κατρακυλά 3,5% καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων καταγράφουν μεγάλες απώλειες εν μέσω ανησυχιών για νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της νέας μετάλλαξης.

Ο γερμανικός DAX κατρακυλά 3% στις 15.441,50 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 χάνει 3,8% στις 6.806,71 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 3% στις 7.092,01 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,25%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κατρακυλά 3,9%.

Πάνω από 800 μονάδες χάνουν τα futures της Wall

Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη κλυδωνίζουν και τα futures της Wall Street, με τα futures του Dow Jones να χάνουν πάνω από 800 μονάδες. Η αμερικανική αγορά παρέμεινε κλειστή χθες λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ σήμερα θα λειτουργήσει για λιγότερος ώρες από το κανονικό λόγω της Black Friday.

 

ΠΗΓΗ:Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα