Σεισμός στην Τουρκία και Συρία : Οι ελπίδες σβήνουν, η απόγνωση μεγαλώνει

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο διαδοχικούς ισχυρότατους σεισμούς, που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, ξεπέρασε τους 12.000, ενώ η απόγνωση μεγαλώνει για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ερείπια και χαλάσματα.

Οι χιλιάδες διασώστες που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φορτηγά, καύσιμα και χρόνο, την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνδράμει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τους πληγέντες και επιχείρησε να αποκρούσει ένα κρεσέντο επικρίσεων κατά της διοίκησής του.

Παραδέχτηκε ότι υπήρχαν προβλήματα με την αρχική ανταπόκριση στον καταστροφικό σεισμό, εν μέσω της οργής όσων έμειναν άστεγοι και απογοητευμένοι για την καθυστερημένη άφιξη των διασωστικών ομάδων.

«Είναι καιρός για ενότητα, αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ασχοληθώ με ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι. Συμπλήρωσε εκεί επιχειρούν ομάδες από 18 χώρες.

Το Reuters μεταδίδει ότι στις πληγείσες περιοχές, οι άνθρωποι αναζητούν προσωρινό καταφύγιο και φαγητό, ενώ οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες, με το δριμύ ψύχος, επιβαρύνουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες εντοπισμού όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σωρούς ερειπίων.

Στη διάρκεια της ημέρες, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανούς ορισμένους ανθρώπους, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές των Τούρκων που διαμαρτύρονται για έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης για τη διάσωση των παγιδευμένων.

«Πού είναι το κράτος; Πού ήταν εδώ και δύο μέρες; Τους παρακαλούμε. Ας το κάνουμε, μπορούμε να τους βγάλουμε», είπε στο Reuters η Σαμπιχά Αλίνακ κοντά σε ένα χιονισμένο κτίριο όπου είχαν εγκλωβιστεί συγγενείς της στην πόλη Μαλάτια.

Παρόμοιες σκηνές και καταγγελίες υπήρξαν στη γειτονική Συρία, το βόρειο τμήμα της οποίας επλήγη από τον σεισμό της Δευτέρας.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει «έλλειψη δυνατοτήτων και εξοπλισμού», ωστόσο επέρριψε ευθύνες στη δεκαετία του εμφυλίου πολέμου στη χώρα και τις δυτικές κυρώσεις.

Η Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα δύο ακόμη συνοριακών πυλών με τη Συρία για να επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον σεισμόπληκτο γείτονά της, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα