Σεισμός στην Τουρκία: Εντείνονται οι φόβοι για επιδημίες – Συγκινεί η διάσωση 74χρονης μετά από 9 μέρες

Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν από τα ερείπια της νότιας πόλης Καχραμανμάρας της Τουρκίας την Τετάρτη (15/02), ενώ οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας όσο περνάνε οι ώρες εξανεμίζονται.

Οι διασώστες εμφανίζονται να χειροκροτούν και να αγκαλιάζονται μεταξύ τους σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μια 74χρονη γυναίκα που διασώθηκε μετά από περισσότερες από εννέα ημέρες παγιδευμένη στα ερείπια μεταφέρεται σε ασθενοφόρο.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, μια 46χρονη γυναίκα διασώθηκε στην ίδια πόλη, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 41.000, σύμφωνα με το Reuters, και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πολλοί επιζώντες έχουν μείνει άστεγοι σε θερμοκρασίες χειμώνα που πλησιάζουν το ψύχος. Οι διασώσεις είναι πλέον λίγες και σπάνιες.

Το Καχραμανμάρας βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού, αναγκάζοντας εκατοντάδες οικογένειες να ζήσουν σε σκηνές που στήθηκαν σε ένα στάδιο σε θερμοκρασίες παγετού, ενώ εικόνες από τα άδεια κτίρια με τους τοίχους τους σκισμένους αποτυπώνουν την ένταση του σεισμού.

Φόβοι για εξάπλωση ασθενειών
Με μεγάλο μέρος των υποδομών υδροδότησης της περιοχής να έχει καταστραφεί ή να έχει καταστεί μη λειτουργικό από τους σεισμούς, οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες θα παραμείνουν ασφαλείς από ασθένειες.

“Δεν έχουμε καταφέρει να ξεπλυθούμε από τον σεισμό”, δήλωσε ο Μοχάμαντ Εμίν, ένας 21χρονος φοιτητής γραφικών τεχνών, καθώς μετέφερε φάρμακα για τη γρίπη από την κλινική του υπαίθριου σταδίου της πόλης.

Έξι τουαλέτες στο στάδιο δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση, είπε, ενώ ο Batyr Berdyklychev, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τουρκία, προειδοποίησε ότι η έλλειψη νερού στις σεισμόπληκτες περιοχές “αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό και κρουσμάτων μεταδοτικών ασθενειών”.

Σε ένα πλοίο που χρησιμοποιείται για την περίθαλψη των επιζώντων στο νότιο λιμάνι της Τουρκίας, το Ισκεντούρν, ο φαρμακοποιός Jin Ozsaygili ανησυχούσε επίσης για τους κινδύνους για την υγεία.

“Περιμένουμε επιδημίες χολέρας και τύφου. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι ασθένειες, θα πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως τα συντρίμμια, να ολοκληρωθεί η ασβεστοποίηση και ο καθαρισμός, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε (για να αποτρέψουμε τις επιδημίες), καθώς αυτό δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Ozsaygili.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εάν και εφόσον οι αρχές κρίνουν το κτίριό τους ασφαλές, “προκειμένου να αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα”, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Νούρι Ερσόι σε συνέντευξη Τύπου στη Μαλάτια, περίπου 160 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

“Θα κατεδαφίσουμε γρήγορα ό,τι πρέπει να κατεδαφιστεί και θα χτίσουμε ασφαλή σπίτια”, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Τουρκίας Μουράτ Κουρούμ.

Τραγική η κατάσταση στη Συρία
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, οι προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Οι εχθροπραξίες εμπόδισαν τουλάχιστον δύο απόπειρες να σταλεί βοήθεια μέσω των μετωπικών γραμμών στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας που έχουν πληγεί σημαντικά, ωστόσο μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας έφτασε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Φορτηγά φορτωμένα με κουβέρτες, τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και σκηνές έφθασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βορειοδυτικό τμήμα που ελέγχεται από τους αντάρτες, μέσω μιας περιοχής που ελέγχεται από τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, σύμφωνα με το Reuters.

Συγκεντρώνονταν περισσότερη βοήθεια, δήλωσε ο Χαμούντ Σάλεχ αλ Ντάρτζα, ένας από τους διοργανωτές. “Αυτή δεν είναι η τελευταία εκστρατεία”, είπε.

“Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική”, δήλωσε ο Abdulrahman Mohammad, ένας εκτοπισμένος Σύρος που κατάγεται από τη γειτονική επαρχία του Χαλέπι στο Ιντλίμπ, όπου πολλοί είχαν βρει καταφύγιο την τελευταία δεκαετία από άλλες κατεστραμμένες από τον πόλεμο επαρχίες.

Τμήματα των επαρχιών Ιντλίμπ και του γειτονικού Χαλέπι που κατείχαν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες ήταν αυτά που είχαν το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων του σεισμού στη Συρία, δηλαδή σχεδόν 4.400 από τους περισσότερους από 5.800 νεκρούς, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυβερνητικές αρχές.

“Όποιος είναι εργάτης και νοικιάζει σπίτι… Αν χρειάζεσαι 10 δολάρια την ημέρα σε έξοδα και με το ζόρι μπορείς να τα βρεις – πώς υποτίθεται ότι θα ξαναχτίσεις;”. δήλωσε ο Μοχάμεντ, που κατάγεται από το Χαλέπι.

Ο Χασάν Μοχάμεντ, εθελοντής της πολιτικής άμυνας, δήλωσε ότι ενώ οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στη βορειοδυτική Συρία έχουν ολοκληρωθεί, τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναπτύσσονται ανταποκρινόμενα σε αναφορές για αγνοούμενους. “Πηγαίνουμε επίσης σε περιοχές όπου δεν υπήρχε ίντερνετ”, είπε. Κάποιοι είχαν τυχερή διαφυγή.

Στην πόλη Ζαμπλί της Συρίας, η Ουμ Κανάν αφηγείται πώς ξύπνησε τα τρία παιδιά της και τα έβαλε γρήγορα σε μια μικρή ντουλάπα στο υπνοδωμάτιό της για καταφύγιο, μαζί με μια συλλογή οικογενειακών φωτογραφιών και εγγράφων, όταν χτύπησε ο σεισμός.

Η δύναμη του σεισμού έριξε το διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου τους στο έδαφος, αλλά οι τέσσερις επέζησαν.

“Σκεφτόμουν συνέχεια: “Μπορεί να είναι δυνατόν; Μήπως το κτίριο απλά έπεσε; Είναι όνειρο; Προσπάθησα να κουνηθώ, αλλά δεν μπορούσα”, είπε. “Τα παιδιά και εγώ, από κάποιο θαύμα, καταλήξαμε σε αυτόν τον μικρό χώρο που είχα αφήσει άδειο”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα