Σεισμός στην Αταλάντη: Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες σε χωριά της Λοκρίδας

Ζημιές προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στο Καλαπόδι και στον Έξαρχο, ενώ υπάρχουν ρωγμές σε σπίτια και εκκλησίες.

Πιο συγκεκριμένα, στο Καλαπόδι και στον Έξαρχο υπάρχουν ζημιές (ρωγμές) σε σπίτια και στις εκκλησίες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Καλαπόδι) και Αγίου Γεωργίου (Έξαρχου). Καταγράφονται επίσης ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας αλλά και σε σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό.

Έλεγχοι σε σπίτια και υποδομές
Την ίδια στιγμή, κλιμάκια της περιφέρειας Στερεάς ελέγχουν σπίτια στον Έξαρχο και το Καλαπόδι Φθιώτιδας, τα γειτονικά χωριά, την Αταλάντη ακόμη και περιοχές της Βοιωτίας μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας ακόμη και την Αττική.

Με εντολή του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας καθώς και της 7ης ΕΜΑΚ.

Κάτοικοι στην περιοχή της Λοκρίδας, όπως δηλώνουν στο lamianow.gr, βγήκαν στον δρόμο αρχικά και στη συνέχεια, κατέβηκαν στην παραλία υπό τον φόβο ενός ισχυρού μετασεισμού.

Δεν συνδέεται με το γνωστό ρήγμα, λένε οι σεισμολόγοι
Βεβαρημένο χαρακτήρισε το ιστορικό της περιοχής της Αταλάντης όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ και ταρακούνησε και την Αθήνα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης» δήλωσε ειδικότερα στο Μega ο καθηγητής ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι είναι «νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις».

Συμπλήρωσε ότι η δόνηση έγινε αισθητή στα υψηλά κτίρια της Αττικής και ακόμη πιο αισθητή στις παρακείμενες περιοχές, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις από τον σεισμό.
Συνέστησε, την ίδια στιγμή, στους κατοίκους να μην πλησιάζουν παλιά κτίρια.

«Είναι κοντά στην Αταλάντη, δεν συνδέεται όμως με το ρήγμα της Αταλάντης. Υπάρχει ιστορικό με σεισμό 7 βαθμών. Έχουμε να κάνουμε με ρήγμα από τη μέσα πλευρά, Ορχομενό και Αμφίκλεια και όχι από τον Ευβοϊκό κόλπο. Παρόμοιο μέγεθος έχει δώσει σεισμός του 2013. Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Αθήνα. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Στη συνέχεια θα δούμε ποιο ρήγμα συνδέεται με αυτή τη δόνηση. Προήλθε από ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από την Αταλάντη. Τα ρήγματα σε Αμφίκλεια και Ορχομενό μπορούν να δώσουν δονήσεις στα 5 Ρίχτερ» τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Με το ρήγμα της Λοκρίδας νότια της Αταλάντης συνδέεται ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15.33 στην περιοχή της Αταλάντης, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. Το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου», σημειώνει ο κ. Λέκκας και τονίζει ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές. Όπως επισήμανε, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Αττική. Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Αλλά και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στο facebook εκτίμησε ότι ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ δε συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης και συνέστησε μάλιστα στους πολίτες να μην εμπιστεύονται κινδυνολόγους.

Κάνοντας τις δικές τους εκτιμήσεις, οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Χουλιάρας και Βασίλης Καραστάθης, επισήμαναν επίσης ότι δεν είναι γνωστό εάν ο σεισμός συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε με ανάρτησή του στο facebook και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και συνέστησε ψυχραιμία.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν φαίνεται να σχετίζεται με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης, επειδή είναι δυτικότερα (από το ρήγμα), αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο μηχανισμός που προκύπτει από τις μετρήσεις δεν έχει τα χαρακτηριστικά του μηχανισμού και της κατεύθυνσης που έχουμε ως γνώση για το μεγάλο ρήγμα».

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς,δήλωσε ότι πρόκειται για «δόνηση κοντά στο χωριό Έξαρχος, ένα χωριό πίσω από το ρήγμα της Αταλάντης».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «δεν έχει όμως σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι μιαδόνηση ασθενής και θα έχει ασθενή μετασεισμική ακολουθία, όπως φαίνεται».

«Πρόκειται για ένα μικρό ρήγμα στην περιοχή της Λόκριδας. Τονίζω πως δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης. Δεν ανησυχούμε για την ώρα», υπογράμμισε.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, ανέφερε από πλευράς του ότι «πρόκειται για σεισμό που έγινε στην περιοχή μεταξύ Αταλάντης, Ορχομενού και Λιβαδειάς στην περιοχή του Έξαρχου».

«Είναι μια περιοχή μέτριας σεισμικότητας, η οποία έχει έναν σημαντικό αριθμό ρηγμάτων, τα οποία κατά καιρούς δίνουν τέτοιους σεισμούς. Καμία σχέση το ρήγμα, με αυτό της Αταλάντης. Πρόκειται για προέκταση του ρήγματος της Τιθορέας προς τα νοτιοανατολικά. Η εικόνα που έχουμε για την ώρα είναι φυσιολογική».

Συνεχείς μετασεισμοί
Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλοι 8 μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους.

O σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:33 με επίκεντρο την περιοχή της Αταλάντης και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Είχε εστιακό βάθος έξι χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Αταλάντης.

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό δίνει τη δόνηση στα 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 17 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Λιβαδειάς και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα