Site icon The Indicator

Σεισμός Κωνσταντινούπολη: Σενάρια για σεισμό 7,5 Ρίχτερ – Οι εκτιμήσεις

Εφιαλτικές μνήμες από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τον Φεβρουάριο του 2023 που άφησε πίσω του 53.000 νεκρούς ξύπνησαν, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε χθες την Κωνσταντινούπολη.

Πάνω από 120 μετασεισμοί ακολούθησαν του μεγάλου σεισμού, με τους σεισμολόγους να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως πάνω από 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν από τον σεισμό με τους περισσότερους να πέφτουν από τα μπαλκόνια τρομοκρατημένοι από τη δόνηση.

Μιλώντας για τον ισχυρό σεισμό ο Ευθύμης Λέκκας, εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές στον ελλαδικό χώρο.

Ο ίδιος σημείωσε πως το συγκεκριμένο ρήγμα καθυστερούσε χαρακτηριστικά να σπάσει, και για αυτό περιμέναμε σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, “δεν έσπασε όλο το ρήγμα, αλλά μέρος αυτού”.

“Όταν θα σπάσει, που οφείλει να σπάσει, θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό”, είπε. “Αυτό μπορεί να γίνει αύριο ή σε λίγους μήνες”, και επεσήμανε πως δεν θα πάει μακριά αυτή η διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος είπε πως “σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας τόσο μικρός σεισμός να επηρεάζει εμάς. Μπορεί η ρηξιγενής αυτή ζώνη να συνεχίζει μέχρι τον ελληνικό χώρο μέχρι την τάφρο του βορείου Αιγαίου κι έχουμε σεισμούς στην τάφρο του βορείου Αιγαίου της τάξης του 7. Το πλεονέκτημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι πρώτον αυτά τα ρήγματα είναι σε θαλάσσιο χώρο και γενικά έχουν πολύ περιορισμένες επιπτώσεις”.

Τα τρία σενάρια

“Αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελλαδικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος”, σημείωσε ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι το τεκτονικό ρήγμα του Μαρμαρά, από το οποίο προήλθε η χθεσινή ισχυρή δόνηση, μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξεως των 7 Ρίχτερ και τόνισε ότι αν συνεχιστεί η έντονη δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιές και η Αγιά Σοφιά.

“Έσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε τον σεισμό των 6.2, βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια, το πρώτο αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6.2 και μετά να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας Ρίχτερ και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία”, είπε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο κατάρρευσης του 1/3 του κτιριακού αποθέματος της Κωνσταντινούπολης , κυρίως παλιά κτίρια 50-100 ετών.

“Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου Βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1500 χιλιομέτρων και το οποίο έρχεται από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και με διακλαδώσεις φθάνει σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη πριν τερματίσει στο Βόρειο Αιγαίο” σημείωσε.

“Είναι το κομμάτι που δεν έχει σπάσει και το οποίο αναμέναμε να σπάσει εδώ και 5 χρόνια. Όσο καθυστερούσε συσσώρευσε ενέργεια. Έχει ενεργοποιηθεί ένα μικρό κομμάτι αυτού του ρήγματος και ουσιαστικά υπολείπεται να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα κομμάτια”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Από το 1939 το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στην Τουρκία, 7 σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, με δεκάδες χιλιάδες θύματα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που κατά τη διάρκεια του σεισμού πήδηξαν από τα μπαλκόνια για να σωθούν.

ΠΗΓΗ: TheToc

Exit mobile version