Σε υψηλό τριμήνου έκλεισε το πετρέλαιο, λόγω αδυναμίας δολαρίου και περικοπών στην προσφορά

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη για να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο, υποστηριζόμενες από τις περικοπές της παραγωγής από μεγάλους παραγωγούς, το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και τις προσδοκίες για ρεκόρ παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου, σημείωσε άνοδο 1,25 δολάρια ή 1,6%, κλείνοντας στα 81,36 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 25 Απριλίου ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 1,14 δολάρια ή 1,5%, στα 76,89 δολάρια το βαρέλι. Το ενδοσυνεδριακό υψηλό του, στα 77,13 δολ., ήταν το υψηλότερο από τις 26 Απριλίου.

Σε μηνιαία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023, προβλέποντας συνολική ζήτηση στα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ωστόσο, ο IEA ανέφερε ότι “επίμονοι μακροοικονομικοί αρνητικοί άνεμοι, εμφανείς σε μια βαθύτερη ύφεση της μεταποίησης” τον οδήγησαν να αναθεωρήσει την εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης για το 2023 χαμηλότερα για πρώτη φορά φέτος, κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα. Το επόμενο έτος, βλέπει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου να επιβραδύνεται στα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Σε ξεχωριστή μηνιαία έκθεση που κυκλοφόρησε επίσης την Πέμπτη, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) σημειώνει ότι αναμένει ζήτηση πετρελαίου 102 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος, με αύξηση της ζήτησης στα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα — 100.000 βαρέλια πάνω από την εκτίμηση του περασμένου μήνα, λόγω υψηλότερων ζήτησης από την Κίνα το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Για το 2024, βλέπει ετήσια αύξηση της ζήτησης κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα καθώς μικρότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή και παραγωγού στις ΗΠΑ και οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων οδήγησαν σε απότομη πτώση του δολαρίου των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην ώθηση των τιμών των εμπορευμάτων τα οποία τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα.

Ένας δημοφιλής δείκτης της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών του νομισμάτων βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την Πέμπτη. Ο δείκτης ICE U.S. Dollar υποχώρησε κατά 0,5% στις 100,01 μονάδες.

Αν και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε εβδομαδιαία άνοδο των εμπορικών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 5,9 εκατομμύρια βαρέλια την Τετάρτη, οι πρόσφατες περικοπές της προσφοράς του OPEC+, σε συνδυασμό με την πτώση των ρωσικών εξαγωγών, συνέβαλαν επίσης στη στήριξη των παγκόσμιων τιμών.

“Με λιγότερη προσφορά από τον OPEc+ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με έντονη ζήτηση, αναμένουμε να γίνουν ορατές μεγαλύτερες μειώσεις των αποθεμάτων πετρελαίου και να υποστηριχθούν οι τιμές του αργού”, τόνισε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην ελβετική UBS.

Εν τω μεταξύ, ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο The Price Futures Group, επεσήμανε ότι οι ειδήσεις δείχνουν ότι οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολ. “και μάλιστα εντός μιας στενής παγκόσμιας αγοράς”.

“Ενώ κάποιοι υποβαθμίζουν τον άμεσο αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμής αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε ήδη το τέλος αυτής της ταινίας”, σημείωσε ο Flynn. “Δείξε μου ένα ανώτατο όριο τιμής και τελικά θα σου δείξω μια έλλειψη”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα