Σε υψηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου ο OPEC και οι σύμμαχοι του αποφάσισαν να κρατήσουν αμετάβλητο το σχέδιο τους για σταδιακή αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες, σηματοδοτώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης όσον αφορά τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης παρά την έξαρση της πανδημίας στην Ινδία.

Ειδικότερα, ο OPEC+ ανακοίνωσε χθες πως συνεχίζει “την υλοποίηση της απόφασης για την προσαρμογή της παραγωγής” από την συνεδρίαση του στις αρχές του Απριλίου.

Στην εν λόγω συνάντηση, ο OPEC+ είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει σταδιακά την ημερήσια παραγωγή κατά 350.000 βαρέλια τον Μάιο, 350.000 βαρέλια τον Ιούνιο και 441.000 βαρέλια τον Ιούλιο.

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του επέμειναν στα σχέδια για συνέχιση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών της παραγωγής, σηματοδοτώντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ζήτησης παρά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ινδία.

Επιπλέον, έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξε πως υπήρξε ήπια αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης αργού και βενζίνης σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τα στοιχεία έδειξαν σημαντική αύξηση της ζήτησης για βενζίνη σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Στο επίκεντρο, ωστόσο, για την αγορά πετρελαίου “παραμένει η μακροπρόθεσμη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάκαμψη της ζήτησης για αργό, η οποία συνεχίζει να δείχνει “σημάδια αντίδρασης” καθώς οδεύουμε προς την περίοδο αιχμής της εποχικής ζήτησης”, δήλωσε ο Robbie Fraser, αναλυτής της Schneider Electric.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουνίου πρόσθεσε 92 σεντς ή 1,5%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,86 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιουνίου σημείωσε άνοδο 85 σεντς ή 1,3% στα 67,27 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Τόσο το WTI όσο και το Brent έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα