Σε υψηλό εβδομάδας έκλεισε ο χρυσός

Σε υψηλό εβδομάδας κινήθηκαν την Πέμπτη οι τιμές του χρυσού,, βοηθούμενες από την αδυναμία του δολαρίου, μετά και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) του Νοεμβρίου, από τα οποία διαφάνηκε ότι πιθανόν να πατήσει φρένο στον ρυθμό της αύξησης επιτοκίων.

Η τιμή του χρυσού spot κατέγραψε άνοδο 0,3%, στα 1.754,13 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η τιμή των futures χρυσού στις ΗΠΑ κέρδισαν 0,5% στα 1.754,30 δολ. ανά ουγγιά.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου για τη νομισματική πολιτική, που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι στη γραμμή του “φρένου” στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων συναινεί μια “σημαντική πλειοψηφία” των μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς.

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι έξι βασικών διεθνώς ανταγωνιστικών του νομισμάτων απώλεσε 0,2%, κάνοντας το κίτρινο μέταλλο λιγότερο ακριβό για μη Αμερικανούς αγοραστές.

“Οι προσδοκίες των επενδυτών κινούνται προς μια πιο dovish κατέυθυνση εκ μέρους της Federal Reserve”, σημειώνει η Carlo Alberto De Casa, εξωτερική αναλύτρια στην Kinesis Money, συμπληρώνοντας ότι η κίνηση του δολαρίου αποτελεί θετικό καταλύτη για τον χρυσό.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν πλήξει το παραδοσιακό στάτους του χρυσού ως αντισταθμίσματος έναντι του πληθωρισμού και άλλων αβεβαιοτήτων μέσα στο 2022.

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν πλέον μια αύξηση 50 μονάδων βάσης από πλευράς της Fed στο βασικό επιτόκιό της στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Οι εντεινόμενη υφεσιακοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι για το 2023, η ισχυρή ζήτηση για φυσικό χρυσό από πλευράς των αναδυόμενων αγορών και οι μεγάλες αγορές ποσοτήτων του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες συντείνουν στην εκτίμηση ότι ο χρυσός θα μπορούσε να ξεπεράσει σε απόδοση τα πραγματικά επιτόκια.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι spot υποχώρησε κατά 0,3%, στα 21,45 δολ. ανά ουγγιά, η πλατίνα έχασε 0,9%, στα 987,78 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο έμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 1.881,72 δολ. ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα