Σε υψηλό 9 εβδομάδων ο Stoxx 600

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή, σβήνοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα τελευταία στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ αλλά και τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για νέα ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,33% στις 459,98 μονάδες, και σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 εβδομάδων. Οι εταιρείες χημικών να κερδίζουν περίπου 0,9%, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε μικρές απώλειες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,22% στις 16.029,49 μονάδες μετά την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων για το ΑΕΠ τα οποία επιβεβαίωσαν την αρχική μέτρηση για συρρίκνωση 0,1% το γ’ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 7.292,80 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε οριακά σε θετικό έδαφος στις 7.488,20 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,67% στις 29.432 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,34% στις 9.939 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Stoxx 600 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Η ΕΚΤ είναι πλέον σε θέση να μπορεί να σταματήσει να δρα και να παρατηρήσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων που έχει κάνει, δήλωσε σήμερα η Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ταυτόχρονα ότι η μάχη με τον πληθωρισμό σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει.

“Έχουμε ήδη κάνει πολλά” σημείωσε η Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση για τους νέους της Bundesbank στη Φρανκφούρτη. Όπως εξήγησε, “δεδομένων των ‘πυρομαχικών’ που χρησιμοποιήσαμε μπορούμε να παρατηρήσουμε προσεκτικά τα στοιχεία της ζωής μας όπως τους μισθούς, τα κέρδη, τις δημοσιονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις και σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο τα πυρομαχικά αυτά επηρεάζουν την οικονομική μας ζωή, ώστε για να αποφασίσουμε πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο και τι αποφάσεις πρέπει να πάρουμε – προς τα πάνω ή τα κάτω (σ.σ. για τα επιτόκια)”.

Η ομιλία της Λαγκάρντ έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις αρκετών αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.

Ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, υπογράμμισε πρόσφατα ότι άλλη μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι πιθανή, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου Πιερ Βουνς προειδοποίησε τους επενδυτές ότι μπορεί να είναι “πολύ αισιόδοξοι” στις εκτιμήσεις τους για μείωση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα