Σε υψηλό 7ετίας το Brent, στα 90 δολάρια/βαρέλι – Ράλι 23% στην εβδομάδα για το φυσικό αέριο

Με κέρδη -αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας- έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, με τον “μαύρο χρυσό” να καταγράφει την 6η διαδοχική εβδομάδα με άνοδο και το Brent νέο υψηλό 7ετίας.

Οι φόβοι για μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σφιχτές προμήθειες αργού συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στις τιμές. “Οι γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονται στο προσκήνιο, με τους φόβους για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συντηρούνται και το κλίμα αναταραχής στη Μέση Ανατολή να παραμένει”, δήλωσε στη MarketWatch ο Phillip Streible, αναλυτής της Blue Line Futures.

Η προσοχή των traders στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση του OPEC+ την επόμενη εβδομάδα. Το καρτέλ έχει επιμείνει στην αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαία βάση, μη υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών καταναλωτών πετρελαίου για πιο γρήγορη αύξηση της παραγωγής.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο OPEC+ ίσως ανησυχεί στο ενδεχόμενο η τιμή του αμερικανικού αργού να ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ζήτησης.

“Εκτιμώ ότι ο OPEC+ θα αποφασίσει να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι στόχοι για για την παραγωγή”, δήλωσε ο Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research.

Στο μεταξύ, η Baker Hughes ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των ενεργών αμερικανικών γεωτρήσεων για πετρέλαιο αυξήθηκε κατά τέσσερις αυτή την εβδομάδα, στις 495, γεγονός που υποδηλώνει μελλοντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 21 σεντς ή 0,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 86,82 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε τα 88,84 δολάρια. Στην εβδομάδα, το WTI κέρδισε περίπου 2%.


Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαρτίου σκαρφάλωσε 69 σεντς ή 0,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 90,03 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, καταφέρνοντας να ανακτήσει τις απώλειες των 62 σεντς της Πέμπτης και να καταγράψει το υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Στην εβδομάδα, το Brent σημείωσε άνοδο 2,4%.

Τέλος, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου για το φυσικό αέριο ενισχύθηκε κατά 8,3% στα 4,639 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με την τιμή του να κάνει ράλι σχεδόν 23% στην εβδομάδα.

Την Πέμπτη, το συμβόλαιο φυσικού αερίου Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 46% σε μια “κλασική” βραχυπρόθεσμη συμπίεση την ημέρα λήξης του.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα