Σε υψηλό 3 και πλέον ετών σκαρφάλωσε ο χρυσός – Σε τροχιά για τον “χρυσό σταυρό”

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 σκαρφάλωσαν την Τετάρτη οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, μόλις οκτώ εβδομάδες αφότου το μέταλλο είδε τον “σταυρό του θανάτου” (death cross), τον τεχνικό σχηματισμό όπου ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών πέφτει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών υποδηλώνοντας περαιτέρω πτώση της τιμής.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αναστροφή τάσης που οδηγεί τον χρυσό προς έναν άλλο σημαντικό, ανοδικό αυτήν τη φορά, δείκτη, τον “χρυσό σταυρό”, όπου ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών διασπά ανοδικά αυτόν των 200 ημερών, σηματοδοτώντας μια μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

Τεχνικό ορόσημο που ο χρυσός έβαλε σήμερα γερές βάσεις για να το επιτύχει σύντομα. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού είδε τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών να διαμορφώνεται στα 1.950,50 δολάρια και τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών στα 1.953,29 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Όσο για το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,43% και έκλεισε στα 2.067,10 δολάρια η ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, επίπεδο που είναι το πιο υψηλό για τον χρυσό από τις 6 Αυγούστου 2020.

Όλα αυτά δημιουργούν αισιοδοξία στους επενδυτές για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου, αφού όπως σημειώνει ο Joy Yang, επικεφαλής διαχείρισης προϊόντων και μάρκετινγ στην MarketVector, “είτε επιτύχει ο χρυσός τον ΄χρυσό σταυρό’ είτε όχι, η επενδυτική τάση του είναι ισχυρή”.

Άλλωστε, όπως προσθέτει, το ζητούμενο δεν είναι τι ωθεί υψηλότερα το πολύτιμο μέταλλο, αλλά τι το εμποδίζει να κινηθεί υψηλότερα.

Σύμφωνα με τον Yang, ο χρυσός έχει λάβει ισχυρή ώθηση τον Οκτώβριο λόγω των “τραγικών και συγκλονιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή”, παρά την άνοδο του δολαρίου, γεγονός που έχει “επικυρώσει” τον ρόλο του ως “ασφαλές καταφύγιο”.

Ο χρυσός διέσπασε αρκετές φορές φέτος το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων, ωστόσο δεν κατάφερε να κινηθεί σε νέα υψηλά μέχρι στιγμής, όπως περίμεναν ορισμένοι αναλυτές, καθώς αδυνατούσε να ξεφύγει από το εύρος που διαπραγματευόταν από την αρχή του έτους λόγω “της ισχυρής ανόδου του δολαρίου και του επίμονου πληθωρισμού”, παράγοντες που μειώνουν την εκλυστικότητά του, σημειώνει ο Yang.

Ωστόσο, ο ρόλος του χρυσού ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, της οικονομικής αβεβαιότητας και των προσδοκιών ότι η Federal Reserve δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της βραχυπρόθεσμα, μαζί με την ώθηση που παρέχει η γεωπολιτική αβεβαιότητα, έχουν προσφέρει στήριξη στις τιμές του χρυσού φέτος, ενώ σημαντικές στηρίξεις στο πολύτιμο μέταλλο έχουν προσφέρει και οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνθέτουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον χρυσό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα