Σε υψηλό 2,5 μηνών έστειλε τον χρυσό η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι τιμές του χρυσού την Πέμπτη, μετά το χθεσινό πτωτικό διάλειμμα, σκαρφαλώνοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου, ωθούμενες από την υποχώρηση του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ηπιότερη της αναμενόμενης αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ έδειξε μέτρια περαιτέρω αύξηση του κόστους ζωής, γεγονός που φούντωσε τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα “κατέβασε ταχύτητα”, καθώς αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 7,7% σε ετήσια βάση, παραμένοντας χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για ετήσια άνοδο 7,9%.

Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα επιβράδυνε από το υψηλό 40 ετών του Σεπτεμβρίου στο 6,3%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για μηνιαία άνοδο 0,6% στον δείκτη τιμών καταναλωτή και 0,5% στον δομικό δείκτη.

“Ο πληθωρισμός άρχισε επιτέλους να υποχωρεί στις ΗΠΑ και αυτό είναι το καλύτερο νέο που μπορούσε να περιμένει κανείς”, δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AvaTrade, σε γραπτό σχόλιό του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του ΔΤΚ.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού οδήγησε σε υποχώρηση του δείκτη ICE US Dollar κατά 1,8% στα 108,524, καθώς και σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με αυτήν του 10ετούς να υποχωρεί κατά 29 μονάδες, στο 3,8565%, εξελίξεις υποστηρικτικές για τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

Η διολίσθηση του δολαρίου συνέβαλε επίσης στην άνοδο των τιμών του άργυρου, αλλά του χαλκού, που έλαβε επιπλέον ώθηση από την προειδοποιήσεις ορισμένων αναλυτών ότι οι προμήθειες παγκοσμίως θα είναι περιορισμένες τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, την Πέμπτη, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό σημείωσε κέρδη 40 δολαρίων ή 2,3%, τερματίζοντας την ημέρα στα 1.753,70 δολάρια η ουγγιά, έχοντας σκαρφαλώσει ενδοσυνεδριακά έως τα 1.757,20 δολάρια. Το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο για το πλέον ενεργό συμβόλαιο του κίτρινου μετάλλου μετά τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Σημαντικά κέρδη “έγραψε” και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να προσθέτει 38 σεντς ή 1,8% και να κλείνει στα 21,702 δολάρια η ουγγιά, που είναι το υψηλότερο από τις 21 Ιουνίου.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου έκλεισε και ο χαλκός, με το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου να ενισχύεται κατά 6 σεντς ή 1,6%, στα 3,758 δολάρια η ουγγιά.

Τέλος, άλμα κατέγραψαν και οι τιμές του παλλαδίου και της πλατίνας, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το παλλάδιο να ενισχύεται σήμερα κατά 95 δολάρια ή 5,1% στα 1.954,20 δολάρια η ουγγιά και το συμβόλαιο της πλατίνας να προσθέτει 57,50 δολάρια ή 5,8% και να κλείνει στα 1.055 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα