Σε τροχιά μπαίνει το δορυφορικό Ιnternet του Elon Musk στην Ελλάδα – Τα επόμενα βήματα

«Ουρανοκατέβατη» σωτηρία για την συνδεσιμότητα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρες θέλει να προσφέρει το δορυφορικό Internet της Starlink του Elon Musk, το οποίο μπορεί πλέον κι επισήμως να ξεκινήσει την λειτουργία του στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, χορηγεί στην εταιρεία «Starlink Internet Services Limited» άδεια Τύπου Κατασκευής Κεραίας με κωδικό αριθμό ΤΚΚ 21-024-01, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το πράσινο φως στην εταιρεία να ξεκινήσει την λειτουργία της.

Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω απόφαση καθώς και η σχετική ΚΥΑ που προηγήθηκε καθορίζει την ειδική διαδικασία αδειοδότησης που απαιτεί η εγκατάσταση δορυφορικών πιάτων που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Οι νέες προδιαγραφές, ήταν απαραίτητες, λόγω των διαφορών που εντοπίζονται στα δορυφορικά πιάτα της Starlink σε σχέση, για παράδειγμα, με τα πιάτα της δορυφορικής τηλεόρασης (σ.σ. η βασικότερη εξ αυτών των διαφορών είναι ότι τα εν λόγω δορυφορικά πιάτα είναι όχι μόνο δέκτες αλλά και πομποί).

Πλέον, μετά και την ρύθμιση από πλευράς της ΕΕΤΤ των προαναφερθέντων θεμάτων, η εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει θα αποστέλλει τον εξοπλισμό σε όσους Έλληνες καταναλωτές έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της Starlink είναι να ξεκινήσει τις πρώτες συνδέσεις σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, και στη συνέχεια να αρχίσουν να αποστέλλονται τα κουτιά με τον εξοπλισμό σε όσους έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελία. Σημειωτέον ότι στην περίπτωση της χώρας μας οι προπαραγγελίες άνοιξαν την Άνοιξη του 2021, αφότου η εταιρεία προχώρησε στην σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με διακριτικό τίτλο STARLINK GREECE, και αρχικό κεφάλαιο ύψους χιλίων (1.000€) ευρώ από την STARLINK HOLDINGS NETHERLANDS B.V.

Σε αναζήτηση επίγειου σταθμού

Η δραστηριοποίηση της Starlink στη χώρα μας βέβαια, δεν περιορίζεται στα προαναφερθέντα βήματα. Επόμενο στοίχημα είναι η δημιουργία επίγειου σταθμού, μέσω του οποίου θα αποστέλλονται τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρείας που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Κι αυτό γιατί οι επίγειοι σταθμοί γειτονικών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας, οι οποίοι και θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για την παροχή της υπηρεσίας, δεν επιτυχγάνουν το υψηλών ταχυτήτων και χαμηλού latency Internet που υπόσχεται η υπηρεσία. Για το λόγο αυτό η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει τον σχετικό φάκελο στην ΕΕΤΤ, μέσω του οποίου αιτείται της απαραίτητης αδειοδότησης.

Το όραμα του Μασκ

Να θυμίσουμε ότι το όραμα του Musk για το δορυφορικό internet, ανακοινώθηκε το 2015. Παρότι δεν είχε αποφασιστεί ακόμα το όνομα της εταιρείας, ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της Tesla και εσχάτως του Twitter, ανέφερε τότε ότι είχε καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα στις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές για να βάλει σε χαμηλή τροχιά γύρω από την γη περί τους 4.000 δορυφόρους. Η αρχική εκτίμηση για τον αριθμό των δορυφόρων βέβαια αυξήθηκε, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ να έχει χορηγήσει στην SpaceX άδεια για 12.000 δορυφόρους και η Starlink να έχει αιτηθεί σε διεθνείς ρυθμιστικές αρχές αδειοδότηση για την ανέλκυση έως και 30.000 δορυφόρων.

Για να γίνει κατανοητό το νούμερο αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος αρχής γενομένης της διαστημικής ιστορίας της γης και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2022, είχαν εκτοξευθεί συνολικά 12.480 δορυφόροι και μόνο 4.900 παραμένουν μέχρι και σήμερα ενεργοί.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία η SpaceX έχει εκτοξεύσει από το 2018 μέχρι σήμερα περισσότερους από 2.000 δορυφόρους του δικτύου Starlink, οι οποίοι από πέρυσι παρέχουν internet σε 7.000 πελάτες σε 12 χώρες.

Αμφίβολη η απήχηση του δορυφορικού internet στην ελληνική αγορά

Σε αντίθεση με το δορυφορικό internet που παρέχεται σήμερα, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Αυτό γίνεται δυνατό με τις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που εκτοξεύει η εταιρεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Παρότι βέβαια η εν λόγω υπηρεσία μπορεί να προσφέρει καλύτερης ποιότητας internet σε περιοχές που οι επενδύσεις των παρόχων δεν έχουν φτάσει ή θα αργήσουν να φτάσουν, η εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά αμφιβάλλει για το αν θα επιτύχει να εγγράψει πολυάριθμους συνδρομητές στο χαρτοφυλάκιό της, εξαιτίας του υψηλού κόστους της υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν άνοιξαν οι προπαραγγελίες για την Ελλάδα ο εξοπλισμός σύνδεσης στο δίκτυο της Starlink έφτανε τα 499 ευρώ ενώ 61 ευρώ κόστιζαν τα μεταφορικά στη χώρα. Πέρα από τα παραπάνω οι συνδρομητές έπρεπε να πληρώνουν μηνιαίως για την παροχή της υπηρεσίας 99 ευρώ. Σήμερα, παρότι το κόστος της υπηρεσίας παραμένει σταθερό η τιμή του εξοπλισμού έχει φτάσει στα 654 ευρώ, ενώ τα έξοδα αποστολής ανέρχονται στα 85 ευρώ. Δηλαδή κάποιος ενδιαφερόμενος από την Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 739 ευρώ για να ξεκινήσει, όταν ξεκινήσει, να έχει Ιnternet μέσω των δορυφόρων της Starlink.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα