Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές εν αναμονή της Fed και της BoE

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να επεξεργάζονται τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ενώ απασχολούνται από την πολιτική ταραχή στη Γερμανία. Παράλληλα, οι αγορές αναμένουν τη σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας, στις οποίες θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική τους.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,24% στις 508,02 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους σε θετικό έδαφος εκτός από τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των ταξιδιών και αναψυχής και των τηλεπικοινωνιών. Ο EuroStoxx 50 κερδίζει 0,33% στις 4.815 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,04% στις 19.237 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 χάνει 0,04% στις 8.163 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινείται με -0,15% στις 7.358 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται στο +0,72% στις 34.184 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,24% στις 11.524 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury’s ανακοίνωσε αύξηση 3,7% στα υποκείμενα λειτουργικά κέρδη λιανικής για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους. Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το υποκείμενο λειτουργικό κέρδος λιανικής αυξήθηκε σε 503 εκατ. λίρες στους έξι μήνες έως τις 14 Σεπτεμβρίου, από 485 εκατ. λίρες την ίδια περίοδο πέρυσι. Παρόλα αυτά, η μετοχή της διολισθαίνει πάνω από 2%.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν πτώση της τάξης του 1%.

Οι κεντρικές τράπεζες θα παρακολουθούνται στενά σήμερα Πέμπτη, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναμένεται να ανακοινώσουν μειώσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group, οι traders αναμένουν πιθανότητα 96,1% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο τέλος της συνεδρίασης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, μετά από μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια, η οποία θα είναι η δεύτερη τέτοια περικοπή φέτος.

Στο επίκεντρο και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Μόλις 12 ώρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η γερμανική κυβέρνηση κατέρρευσε. Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε πρόωρες εκλογές μετά την κατάρρευση του τριμερούς συνασπισμού του, με σημείο αιχμής την αναζήτηση πολιτικής που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά οικονομική ύφεση. Αυτό που δίχασε τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν οι δαπάνες και τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις.

Η πολιτική κρίση κορυφώθηκε με την κίνηση του Σολτς να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών του, Κρίστιαν Λίντνερ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του φιλικού προς το επιχειρείν κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) αρνήθηκε την πρότασή του για αναστολή του κανόνα χρέους που βάζει όριο στο νέο δανεισμό σε μία ύστατη προσπάθεια να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα