Σε θετικό έδαφος αλλά με επιφυλακτικότητα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη νομισματική πολιτική της.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,09% στις 520,42 μονάδες, με τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται στο «πράσινο». Ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύεται 0,92%, ενώ ο τομέας των μέσων ενημέρωσης υποχωρεί 0,28%. Ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,19% στις 4.967 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,19% στις 20.437 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,07% στις 8.307 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,34% στις 7.448 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιείται 0,44% στις 34.884 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 αποδυναμώνεται 0,23% στις 11.762 μονάδες.
Η ΕΚΤ οδεύει προς την τελευταία μείωση των επιτοκίων της για φέτος. Το βασικό σενάριο μέχρι στιγμής είναι μία μείωση των 25 μονάδων βάσης, όμως ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης των 50 μονάδων βάσης, σε ένα δεύτερο σενάριο, σε περίπτωση που υπάρξει απότομη επιδείνωση των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η ΕΚΤ πρόκειται επίσης να δημοσιεύσει τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την Πέμπτη την τελευταία απόφαση σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της.
Ασιατικά χρηματιστήρια
Με κέρδη ολοκλήρωσαν οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, ακολουθώντας το χθεσινό ράλι της Wall Street μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε 1,27% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 39.896 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix κέρδισε 0,86% και ανήλθε στις 2.773 μονάδες. Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,99%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 1,17% στις 20.391 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 1,62% στις 2.482 μονάδες, ενώ μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ανήλθε με +1,10% στις 683,35 μονάδες. Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε πτώση 0,28 στις 8.330 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία μειώθηκε σε χαμηλό 8 μηνών στο 3,9% τον Νοέμβριο, από 4,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση για την απασχόληση στη χώρα. Σε δημοσκόπηση Reuters αναμενόταν πως το ποσοστό θα ανερχόταν στο 4,2%.
Σχετικά Νέα
-
Παπουτσάνης: Τα «ορόσημα» του 2024 και η δυναμική του 2025
Ισχυρή δυναμική για το 2025 σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται, διαβλέπει η.
-
Wall Street: Κέρδη και νέο ρεκόρ για τον S&P 500 με φόντο το Stargate
Ηαισιοδοξία για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και για την οικονομική πολιτική.
-
Σε υψηλά τριών μηνών ο χρυσός
Σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών ανήλθε ο χρυσός λίγο χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά.
-
Alter Ego: Υπερκάλυψη 11,9 φορές της δημόσιας προσφοράς – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης
Κατά 11,9 φορές περίπου υπερκαλύφθηκε της δημόσιας προσφοράς των 14.249.000 νέων μετοχών της Alter.