Σε συνεχείς διεργασίες οι τεχνοκράτες για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Σε συνεχείς διεργασίες βρίσκεται η κυβέρνηση με την κομισιόν, προκειμένου να πάρει “σάρκα και οστά” το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Μαρτίου.

Στόχος των τεχνικών κλιμακίων και των δυο πλευρών είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μέχρι το τέλος του μήνα και να κλείσει το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων των υπουργείων που θα χρηματοδοτηθούν από τα περίπου 17 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης που ανέπτυξε η Ευρώπη είναι τα 32 δισ. ευρώ και οι συζητήσεις για το σκέλος των επιδοτήσεων και τα κριτήρια για την επιλογή που θα γίνει είναι, μεταξύ άλλων, κατά πόσο τα σχέδια μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται αλλά και το κατά πόσο συμβάλλουν στη ψηφιακή μετάβαση και στην πράσινη ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά projects θα ξεκινήσουν πιο νωρίς από την πρώτη προκαταβολή που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί στο 13% του ποσού που δικαιούται. Τα έργα που θα προχωρήσουν ταχύτερα θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται πως στον κανονισμό του Ταμείου, προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από το Φεβρουάριο του 2020. Οι επενδύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, το λεγόμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», πρωταγωνιστεί στο σκέλος των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό θα προστεθούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η στήριξη επιχειρήσεων, κυρίως οι μικρές, που δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.

Το Φεβρουάριο, τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι δράσεις και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το σκέλος των δανείων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ., με ορίζοντα ολοκλήρωσης των συζητήσεων έως το τέλος του μήνα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το ποσό αυτό να κατευθυνθεί σε αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό θα συμβεί με συμμετοχή του Ταμείου με ποσοστό έως 50% και το υπόλοιπο να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια και προέγκριση τραπεζικού δανείου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα