Σε ρότα νέων προκλήσεων η Τουρκία-Γιατί επιμένει στην αποστρατικοποίηση των νησιών

Υπάρχει η άποψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ότι «οι εντάσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο τείνουν να εκτονωθούν φέτος» και υπάρχει και η… αλήθεια. Η Άγκυρα ουδέποτε συμβιβάστηκε ή έδειξε τάσεις ενίσχυσης ενός σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου με την Ελλάδα, αντιθέτως συνέχισε να προκαλεί, να εγείρει αιτήματα και διεκδικήσεις και προφανώς να «ναρκοθετεί» κάθε ελπίδα για σύγκλιση με την Αθήνα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Εκτός κι αν στη διπλωματική «θεώρηση» του κ.Μπορέλ, που και στο παρελθόν επιχείρησε να κάνει το άσπρο-μαύρο αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η μη έξοδος σε καθημερινή βάση τουρκικών πολεμικών και λοιπών πλοίων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστά επιτυχία και επίδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της Άγκυρας, που πρέπει να επικροτηθεί! Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ, όπως λένε οι «κακές γλώσσες», μεροληπτεί υπέρ της Τουρκίας και εμφορούμενος από τη βούληση της Γερμανίας, έπαιξε πολλές φορές τον ρόλο του «κυματοθραύστη» στα αιτήματα της Ελλάδας καθώς και άλλων χωρών που ζητούσαν την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι τι δηλώνει ο Μπορέλ, αλλά τι πράττει, επεξεργάζεται και… φαντασιώνεται η Τουρκία. Η Άγκυρα επιχειρεί να παγιώσει στη διπλωματική της φαρέτρα, σ’ ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών. Εδώ και καιρό το έχει αναγάγει σε πρωτεύον θέμα της ατζέντας της, επιχειρώντας να καταδείξει ότι η Αθήνα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και παράλληλα κάνοντας ένα άλμα λογικής, αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Ελλάδας επ’ αυτών των νησιών. Για συζητήσιμη κυριαρχία της Αθήνας μίλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατες δηλώσεις, κάνοντας σαφές πως η Τουρκία θα συνεχίσει να απευθύνεται στην Ελλάδα, προτάσσοντας τη δική της διευρυμένη ατζέντα, που στην παρούσα φάση έχει ως προμετωπίδα την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Η Άγκυρα, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να «χαλάσει» το ελληνικό αφήγημα για μονοθεματική ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπου εμπεριέχεται μόνο το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Αυτή η εμπρηστική τακτική, όπως είναι πασιφανές, δεν αφήνει ουσιαστικές ελπίδες για επανεκκίνηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Νέα τακτική εργαλειοποίησης του μεταναστατευτικού

Αυτό που πάντως ανησυχεί την Αθήνα είναι η νέα τακτική που έχει υιοθετήσει η Τουρκία στο προσφυγικό, που εντάσσεται, ασφαλώς, στη γενικότερη στρατηγική εργαλειοποίησής του. Όχι μόνον βάρκες αλλά και μεγάλα πλοία που μεταφέρουν εκατοντάδες πρόσφυγες, έφυγαν τις τελευταίες ημέρες από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ελλάδα, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με νέα ναυάγια, δεκάδες νεκρούς και τις προκλήσεις της Τουρκίας, που δραττόμενη της ευκαιρίας, συνέχισε το blame game κατά της Αθήνας, την οποία κατηγόρησε ότι αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές.

Η Άγκυρα προσπαθεί και πάλι να ενορχηστρώσει μια υβριδική επίθεση με «όχημα» τους πρόσφυγες και επίκεντρο το Αιγαίο, όπως άλλωστε έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, δεν αποτελούν τροχοπέδη για την εφαρμογή των γεωστρατηγικών σχεδίων της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σ’ αυτή τη στρατηγική, άλλωστε, εντάσσεται και το άνοιγμα που επιθυμεί διακαώς να κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τα οποία πρόσφατα σύναψε διμερή συμφωνία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα