Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισήλθαν τα γαλλικά πολιτικά κόμματα

Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισήλθαν τα γαλλικά πολιτικά κόμματα, μόλις λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών και ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε αιφνιδιαστικά χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσδιορίζοντας τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου.

Βασικό ζητούμενο είναι τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κομμάτων, λαμβανομένου υπόψη ότι το γαλλικό εκλογικό σύστημα προβλέπει πως στις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες στον πρώτο γύρο κατέρχονται όλα τα κόμματα, αλλά στον δεύτερο γύρο μόνο τα δύο πρώτα, εκτός αν κάποιο έχει συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία.

Το απόγευμα της Δευτέρας συναντήθηκαν οι επικεφαλής των δύο βασικών κομμάτων της γαλλικής ακροδεξιάς, δηλαδή οι Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά από τη μια πλευρά και η Μαριόν Μαρεσάλ από την πλευρά του κόμματος του Ερίκ Ζεμούρ.

Την ίδια ώρα συναντήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και του γαλλικού ΚΚ για να εξετάσουν τα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Από την πλευρά του κόμματος της Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαριστεί ότι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Μπαρντελά, ο οποίος ήταν επικεφαλής και στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο Μπαρντελά δεν θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα, αλλά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας στην περίπτωση που η ακροδεξιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά την 7η Ιουλίου.

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας, καθώς ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Γαλλία, λαμβανομένης υπόψη της εχθρικής στάσης που έχουν το τελευταίο διάστημα οι ιθύνοντες της χώρας.

Παράλληλα, τόσο τα γαλλικά συνδικάτα όσο και περίπου τριακόσιες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων κάλεσαν τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς να κατέβουν ενωμένα στις βουλευτικές εκλογές, ούτως ώστε να φράξουν τον δρόμο στην ακροδεξιά.

Ωστόσο η ενότητα αυτή δεν είναι δεδομένη και, αν επιτευχθεί, δεν θα γίνει με τους ίδιους όρους που έγινε πριν από δύο χρόνια όταν πρώτη ήταν η Ανυπότακτη Γαλλία, η οποία στις χθεσινές ευρωεκλογές ήρθε τέταρτη σε ψήφους.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν κάλεσε πάντως σήμερα όλα τα κόμματα της Αριστεράς να συνεργαστούν, χαρακτηρίζοντας αυτή τη συνεργασία ως κατεπείγουσα, καθαρή και δυνατή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα