Σε μαζικές πωλήσεις χρυσού προχώρησαν κεντρικές τράπεζες

Για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις χρυσού αφού πρώτα αύξησαν τα διαθέσιμά τους στο πολύτιμο μέταλλο με συνεχείς αγορές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, και προ παντός την τελευταία διετία.

Το κίνητρο των πωλήσεων είναι να εκμεταλλευθούν οι κεντρικές τράπεζες και οι οικονομίες τις οποίες εποπτεύουν την ιλιγγιώδη άνοδο που σημείωσαν φέτος οι τιμές του λαμπερότερου μετάλλου. Εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, δηλαδή τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες, ο χρυσός βρίσκεται σχεδόν αδιάκοπα σε ανοδική πορεία. Οι τιμές του πλησίασαν επανειλημμένως τις 2.000 δολάρια η ουγγιά και υπερέβησαν το επίπεδο αυτό κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, για να υποχωρήσουν αργότερα παραμένοντας, όμως, διαρκώς κοντά σε αυτό το επίπεδο. Χθες η τιμή του κυμαινόταν στα 1.864,82 δολάρια η ουγγιά.

Μείωση
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το τρίτο τρίμηνο του έτους οι κεντρικές τράπεζες συνολικά μείωσαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά 12,1 τόνους, όταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους τα είχαν αυξήσει κατά 141,9 τόνους χρυσού.
«Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες στράφηκαν οι κεντρικές τράπεζες στα διαθέσιμά τους σε χρυσό», σχολιάζει η Λουίζ Στριτ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Η ίδια επισημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να επωφεληθούν από την υψηλή τιμή του χρυσού και να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους σε μια στιγμή που η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών τους είναι ιδιαίτερα πιεσμένη εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του οικονομικού της αντίκτυπου. Σύμφωνα, πάντως, με τη Citigroup, οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν και πάλι να αγοράζουν χρυσό μέσα στο 2021 και θα ανακάμψει γενικότερα η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Τον μεγαλύτερο όγκο χρυσού πούλησαν κατά κύριο λόγο η Τράπεζα της Τουρκίας και η Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν, ενώ και η Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε το τρίτο τρίμηνο του έτους σε πωλήσεις χρυσού για πρώτη φορά μετά 13 χρόνια. Ειδικότερα η Τουρκία πούλησε 22,3 τόνους χρυσού ενώ 34,9 τόνους χρυσού πούλησε το Ουζμπεκιστάν. Σημειωτέον ότι το Ουζμπεκιστάν έχει στραφεί σε άλλα συναλλαγματικά διαθέσιμα και διαφοροποιεί τα διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας, καθώς η χώρα επιχειρεί να βγει από μια πολιτική και οικονομική απομόνωση δεκαετιών.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού επισημαίνει πως η ιλιγγιώδης άνοδος του χρυσού επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο μολονότι η ζήτηση υποχώρησε κατά 19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ηταν μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει από το 2009. Εκτιμά μάλιστα πως και η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παράγοντες που επιτάχυναν τα τελευταία χρόνια την άνοδο της τιμής του χρυσού.

Ασιατικές αγορές
Η μεγάλη πτώση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο αντανακλά τη ραγδαία υποχώρηση που σημειώθηκε στις δύο ασιατικές αγορές που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση χρυσού: την Ινδία και την Κίνα. Στη μεν Ινδία μειώθηκε κατά το ήμισυ η ζήτηση για κοσμήματα, ενώ αναιμική ήταν η ζήτηση και στην Κίνα. Εν μέρει, πάντως, η πτώση υπερκαλύφθηκε από την αυξημένη κατά 21% ζήτηση για ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα από τους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη συνολική προσφορά χρυσού, υποχώρησε κατά 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Αιτία ήταν και πάλι η πανδημία, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή των ορυχείων και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και όταν χαλάρωσαν οι σχετικοί περιορισμοί σε χώρες όπως η Νότιος Αφρική.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα