Σε εξέλιξη το έκτακτο ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έκτακτο ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου, με αντικείμενο τις ροές από την Τουρκία, μετά το νέο «κύμα» προσφύγων προς τα νησιά του Αιγαίου όπου, μόνο στη Λέσβο έφτασαν 500 άτομα την Πέμπτη.

Το θέμα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προκαλεί ανησυχία για επανάληψη του φαινομένου του 2015 με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται μετά και τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν περί αύξησης των μεταναστών από της Συρία προς τη χώρα του λόγω της έντασης στην επαρχία Ιντλιμπ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μελούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησαν την Ευρώπη για ένα νέο προσφυγικό «κύμα» από τη Συρία.

Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση κυρίως μετά τα όσα έγιναν στη Λέσβο όπου έφτασαν την Πέμπτη, 13 λέμβοι με 500 άτομα, με τις λιμενικές αρχές να υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τις τουρκικές αρχές.

Ήδη άλλωστε τον Ιούλιο οι ροές των προσφύγων είχαν πολλαπλασιαστεί φθάνοντας μόνο για τον μήνα αυτό τις 5000 άτομα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης προκειμένου να καθίσταται εφικτή η υποδοχή νέων προσφύγων.

Σχετικά Νέα