

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος του επιφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, η οποία πραγματοποιείται σε μία ευαίσθητη συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας, όπως επεσήμαναν χθες διπλωματικές πηγές, είναι η επίσκεψη να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μία νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων. Σημειώνεται, πως σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, καθώς και την ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει στον κ. Λαβρόφ το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ από την ατζέντα των συνομιλιών δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Άμεση χρηματοδότηση για την ανομβρία στα ελληνικά νησιά ζητά ο Αυτιάς
Με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, ως.
Συνάντηση Παπασταύρου με τον Υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ – Συζήτησαν την ενεργειακή ασφάλεια
Με τον Υπουργό Εσωτερικών και Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, Νταγκ.
Θ.Τζάκρη: Δεν ζητήσαμε εκλογική συνεργασία από την Κωνσταντοπούλου, μόνο μέτωπο για τη Δικαιοσύνη
Για τη στιγμή που ξέσπασε σε δάκρυα κατά την ομιλία της στο Ιδρυτικό Συνέδριο του «Κινήματος.
Ν. Ανδρουλάκης: Η πολιτική αλλαγή πρέπει να ταυτιστεί με μια χώρα ισχυρή γεωπολιτικά, δίκαιη κοινωνικά και ανθεκτική οικονομικά
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη.