Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση εργασίας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Σκοπός είναι να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.
Βασικός στόχος του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, δύο μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας και το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη-Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που άνοιξε το επόμενο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, Αθήνα και Άγκυρα…γράφουν τις νέες σελίδες της μεταξύ τους πορείας.
Οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον επικεφαλής της διπλωματίας της γείτονος, Χακάν Φιντάν, ανοίγουν την οδό ενός κρίσιμου τριμήνου, με πρώτο σταθμό σε αυτήν τη διαδρομή την επερχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν. Αυτή τη φορά, στο…φόντο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη. Η ελληνική διπλωματία, που δείχνει εξακολουθητικά στον εξ’ ανατολών γείτονα το δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονιάς, στοχεύει στη διατήρηση του καλού κλίματος ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, όπως αυτό αποτυπώθηκε (παρά τις όποιες κατά καιρούς…βερμπαλιστικές κορώνες) μετά το “ραντεβού” Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους. Οι αποκαλούμενες και…κόκκινες γραμμές της χώρας παραμένουν βαθιές, με την Ελλάδα να αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά για τη υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ η…διαδρομή περιλαμβάνει και τα…κομμάτια του παζλ, τα οποία σχηματίζουν τη θετική ατζέντα, που αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Μία ατζέντα που εκτείνεται από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, μέχρι την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα συνομιλήσουν για μία ευρεία ατζέντα, στην οποία θα κυριαρχήσουν:
-Η προετοιμασία του τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στη Νέα Υόρκη.
-Η πορεία μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη.
“Η σκέψη που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι, αν το 1923, την επαύριο ενός σκληρού πολέμου με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού και κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου…Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή”, επισημαίνει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Μιλιέτ”, λίγες ώρες πριν το τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του. “Είναι ουσιαστικά μία και μοναδική η διαφορά η οποία συζητείται με την Τουρκία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, και καμία άλλη. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα τα οποία είχαν αναφερθεί, σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις συνεργασίας, οικονομικής συνεργασίας, πολιτικής προστασίας και όλο το πλαίσιο το οποίο είχε τεθεί, είναι προφανώς το αντικείμενο των επικείμενων συζητήσεων, τόσο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όσο και στην επικείμενη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών”, σχολίασε, από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Τα μηνύματα
Από τα…ραντάρ της ελληνικής πρωτεύουσας δεν περνάει απαρατήρητη η αλλαγή στάσης που έχει επιλέξει η ηγεσία του εξ’ ανατολών γείτονα, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Μία στάση που…εγκαταλείπει την όχθη των ρητορικών εξάρσεων και των απειλών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με το βλέμμα στην επαναπροσέγγιση με τη Δύση. Θα έχει αυτή η επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχεια και συνέπεια, όπως ζητεί η Αθήνα; Αυτό το ερώτημα μένει να απαντηθεί τους επόμενους μήνες, με τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, να σπεύσει να εκπέμψει νέα μηνύματα προς τον Τούρκο πρόεδρο.
“Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, για το ζήτημα του Κυπριακού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης και βέβαια οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί και στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντιμετωπίζω τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Το λέω αυτό διότι πράγματι έχουμε και τους τελευταίους μήνες μία μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα βρεθεί στην Τουρκία, για να έχει πολιτικές συζητήσεις με τον ομόλογό του. Όμως, απομένει αυτό το καλό κλίμα να έχει, προφανώς, συνέπεια και συνέχεια και αυτό σίγουρα απαιτεί και από την Τουρκία μία αναθεώρηση, θα έλεγα, της επιθετικής στάσης την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια”, τόνισε ο πρωθυπουργός, από τη Λευκωσία.
Σχετικά Νέα
-
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Η κακοκαιρία Bora συνεχίζει να πλήττει μεγάλο μέρος της Ελλάδας με ισχυρές βροχοπτώσεις και.
-
Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης -Αύριο η συνάντηση με Στάρμερ, στο τραπέζι και το θέμα των Γλυπτών
Διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αύριο Τρίτη,.
-
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι
Συνολικά 60.578.580,97 ευρώ αναμένεται να καταβληθούν σε 101.038 δικαιούχους από σήμερα 2 έως τις.
-
Κακοκαιρία Bora: Ποιες περιοχές είναι σήμερα στο «κόκκινο»
Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, αφού σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίου της ΕΜΥ η κακοκαιρία.