Σε εξέλιξη η απολογία Μιχαλολιάκου – Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η απολογία, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, του αρχηγού του νεοναζιστικού μορφώματος, Νίκου Μιχαλολιάκου, κατηγορούμενου για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο «φύρερ» της ΧΑ δηλαδή ο υπεύθυνος για όλες τις εγκληματικές πράξεις της οργάνωσής του, ακραιφνής ναζιστής από τα 17 του χρόνια, όργανο του παρακράτους από την δεκαετία του 70, είναι παρών στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

«Θέλω να δηλώσω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, από γενέσεως του ελληνικού κράτους κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενος οπαδού του κόμματος. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό», ανέφερε στην αρχή της απολογίας του ο αρχηγός των νεοναζί ενώ, λίγα λεπτά νωρίτερα οι 70 νεοναζί που βρίσκονται στην αίθουσα στάθηκαν προσοχή κατά την είσοδο του αρχηγού τους. Την ίδια στιγμή άρχισαν να ακούγονται από το κοινό που κάθεται στην πλευρά των θυμάτων σφοδρές αποδοκιμασίες. Πολλοί φίλοι και συγγενείς, δε, του Παύλου Φύσσα υποδέχθηκαν τον κατηγορούμενο κρατώντας χαρτάκια με σημειωμένο επάνω μόνο τον αριθμό έξι, δηλώνοντας έτσι τον χρόνο που έχει συμπληρωθεί από τη δολοφονία του μουσικού.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αφού μίλησε για «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» και σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά από γεννήσεως του ελληνικού κράτους που «κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενός οπαδού του κόμματος» αναφέρθηκε σε έγκλημα στην Ιταλία, όπου, όπως είπε, «δεν κατηγορήθηκε ο Σαλβίνι επειδή οπαδός του σκότωσε λαθρομετανάστη».

Οι βασικές αναφορές και ισχυρισμοί Μιχαλολιάκου, κατά την έναρξη της διαδικασίας:

Για τη δολοφονία Φύσσα: «Καταδίκασα από την πρώτη στιγμή το έγκλημα από το περιστύλιο της Βουλής. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά όχι ότι είμαι ανόητος. Δημιούργησα ένα κίνημα που κατάφερε να εισέλθει τέσσερις φορές στη Βουλή. 165.000 άνθρωποι γύρισαν την πλάτη σε ένα βρώμικο σύστημα και μας ψήφισαν»

Για το κρυφό καταστατικό που έχει κατατεθεί στη δικογραφία: «Είναι έγγραφο κατασκευασμένο και είναι γραμμένο με γραφομηχανή. Στις έρευνες δεν βρέθηκε ούτε ένα έγγραφο φτιαγμένο με γραφομηχανή. Είναι κείμενο ανερμάτιστο. Έχει και πλαίσιο αισθητικών μελετών και φιλοσοφικών ερευνών. Είναι πράγματα άνευ ουσίας».

Για την πορεία του, τον Βορίδη και τον Χριστόδουλο: «Υπήρξα γραμματεας της ΕΠΕΝ, όπου με διαδέχθηκε ο Μάκης Βορίδης επί των ημερών του οποίου το 1985 στην προεκλογική περίοδο, μετά από ομιλία της ΕΠΕΝ στο χωριό […] οπαδός μελος της ΕΠΕΝ σκότωσε έναν αριστερό αλλά δεν κατηγορήθηκε γι’ αυτό ούτε ο Μακης Βορίδης ουτε η ΕΠΕΝ. Εγκληματική οργάνωση δεν υπήρχε. Και σε ό,τι αφορά την ιδεολογία και ασφαλώς θα με ρωτήσετε στη συνέχεια της σημερινής συνεδριάσεως, εμείς δηλώναμε από το 1982 εθνικιστές εγγράφως και όχι ναζιστές και είμαι εδώ να υπερασπιστώ όχι μόνο το πρόσωπό μου αλλά έναν ολόκληρο κόσμο που με μια βρώμικη προπαγάνδα, μια στόχευση που έγινε με στοιχεία και με δηλώσεις και με ντοκουμέντα φτάσαμε στο σημείο του κατηγορητηρίου». Το 2000 υποστηρίξαμε την «Εθνική Συμμαχία» του Μιχαλόπουλου και μετά το 2004 έναν άλλον μετωπικό συνδυασμό, η «Πατριωτική Συμμαχία» και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε αυτόνομα πλέον στις πολιτικές διαδικασίες το 2007, στο 7ο συνέδριο μας που έγινε στο Ηλεκτρα Παλλάς που ανήκε στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, που μας παραχωρήθηκε δωρεάν, αρχιεπίσκοπος τότε ήταν ο μακαριστός Χριστόδουλος. Θα ήθελα επίσης να σας πω με το περίφημο καταστατικό είναι ένα έγγραφο κατασκευασμένο.

Μαζικό το αντιφασιστικό συλλαλητήριο
Αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, κόμματα και φορείς πραγματοποιούν την ίδια ώρα αντιφασιστική στο Εφετείο Αθηνών. «Το χρωστάμε στον Σαχζάτ Λουγκμάν. Στον Παύλο και την Μάγδα Φύσσα. Στον καθένα και στην καθεμία που θέλει να μπορεί να είναι ελεύθερος και να σκέφτεται ελεύθερα», αναφέρεται σε ένα από τα καλέσματα.

Σχετικά Νέα